Vragen Stadspartij over uithuisplaatsing kinderen

29 mrt 2022, 18:00 Nieuws
eenzaamheid depressie jongere kinderrechten
De Stadspartij Sittard-Geleen-Born heeft het College van B&W een aantal vragen gesteld over de uithuisplaatsing van kinderen, onder andere van ouders die zijn geraakt door de toeslagenaffaire.
"Wij weten dat ons College alle moeite heeft gedaan mensen die te maken hebben met de zogenaamde toeslagenaffaire te bereiken en dat niet iedereen zich meldt," aldus Nancy Kaufmann van de Stadspartij, die aangeeft zich te realiseren dat het oplossen van deze affaire landelijk beleid betreft.
Naar aanleiding van eerdere en huidige berichten over zowel gedwongen als zogenaamde ‘vrijwillige’ uithuisplaatsingen van kinderen uit onder andere gezinnen die met de toeslagenaffaire te maken hebben en de tijd die inmiddels verstreken is na het constateren van deze wantoestand wil de fractie Stadspartij zijn zorg hierover uiten.
De Stadspartij wil daarom van het College van B&W weten of er gezinnen bekend zijn waar vanwege de toeslagenaffaire kinderen uit huis zijn geplaatst en om hoeveel gezinnen en kinderen het daarbij dan gaat. Als daar geen informatie over bekend is luidt de vraag of er bij ‘Veilig thuis’, jeugdzorg of andere instanties gezinnen uit onze gemeente bekend waar dit speelt?
Verder vraagt de Stadspartij of het College bereid is een meldpunt in te stellen voor gezinnen die hiermee te maken hebben - eventueel in samenwerking met andere omliggende gemeenten - en of het College in staat en bereid is om iets voor deze gezinnen te betekenen, "al is het maar met een stuk begeleiding of advies".
"Ondanks dat dit landelijk beleid betreft gaat het hier om het welzijn van kinderen en blijkt de landelijke politiek geen haast te maken met een onderzoek naar deze uithuisplaatsingen. Wij vinden dit ontoelaatbaar. Het beschadigt gezinnen en kinderen onherstelbaar en de Stadspartij hoopt dat de gemeente hier toch op de een of andere manier iets in kan betekenen," aldus Kaufmann.