Vrijspraak (oud-)bestuurders moskee Al Houda

10 jul 2021, 10:10 Nieuws
rechtbank limburg roermond
De rechtbank in Roermond heeft donderdag oud-voorzitter Stefan Z. en vicevoorzitter Laarbi A. van de Geleense moskee Al Houda vrijgesproken.
Z. werd door het Openbaar Ministerie aangeklaagd op verdenking van het opzettelijk valselijk opmaken van de (donateurs)administratie met het doel om deze als echt en onvervalst te gebruiken. Daarmee zou Z. de herkomst van bepaalde giften hebben willen verdoezelen.
A. zou daarnaast met zijn liefdadigheidsstichting geld en goederen naar strijdgebied hebben getransporteerd ten bate van jihadisten en hun gezinnen en bij leden van onder meer IS.
De rechter achtte beide aanklachten niet bewezen en kwam tot vrijspraak. Daarbij kreeg het Openbaar Ministerie bovendien kritiek van de rechter: die verweet het OM tunnelvisie en “onvoldoende betrokkenheid en professionele afstand tot de zaak”.
“Hoe oninvoelbaar sympathieën voor het gedachtegoed van IS(IS) ook mogen zijn, het enkele aanhangen van dit gedachtengoed is – zoals hiervoor reeds is overwogen – door de wetgever niet strafbaar gesteld. Hoezeer ook vragen bij buitenlandse financieringen van religieuze instellingen kunnen worden gesteld, dit is door de wetgever tot op heden niet strafbaar gesteld.
Het lijkt erop dat de afkeer van deze fenomenen leidend is geweest voor het OM en de politie om het onderzoek in te stellen. Na kritische vragen van de rechtbank bij regiezittingen vielen steeds meer ongefundeerde verwijten aan de verdachte en zijn medeverdachte af, simpelweg omdat daar geen bewijs voor te vinden was of omdat hetgeen werd verweten niet strafbaar is,” aldus de rechter.
Het Openbaar Ministerie laat weten het niet eens te zijn met de kritiek van de rechtbank.
Het OM zal de argumenten van de rechtbank eerst grondig bestuderen en dan een beslissing nemen over het instellen van appel.