Vrijwilligers oogstten zaailingen op Watersley Sports & Talentpark

23 nov 2020, 18:00 Nieuws
eerste boom voor het voedselbos watersley
Met veel enthousiasme togen zondagochtend enkele tientallen vrijwilligers aan het werk op het terrein van Watersley Sports & Talentpark.
Ze waren gekomen om zaailingen van diverse boomsoorten te oogsten. Dat gebeurde in het kader van het project Meer Bomen Nu.
Elke eik of beuk produceert ieder jaar duizenden zaailingen waarvan maar 1 tot 2 procent uitgroeit tot volwassen boom. Iedere tak van een wilg, vlier of vlinderstruik kan een nieuwe plant of boom worden. Veel jonge aanplant wordt verwijderd tijdens natuurbeheer, maar Meer Bomen Nu, een initiatief van Meergroen, Caring Farmers, Boomfeestdag en Urgenda, geeft al deze zaailingen en stekken een tweede kans en geeft ze gratis weg. Watersley in Sittard is een van de vele plekken in Nederland waar zaailingen geoogst mochten worden. Op het 30 hectare grote terrein komen maar liefst vijftig verschillende soorten hagen en bomen voor.
In Limburg zijn bij Meer Bomen Nu al 165.000 bomen en struiken aangevraagd door 43 verschillende boeren en burgers die er heggen en hagen van maken langs akkers, in achtertuinen en vooral in veel startende voedselbossen. Watersley Sports & Talent Park gaat het terrein verder vergroenen met hagen rondom de tuinen en terrassen wil een voedselbos realiseren voor gezond voedsel voor de sporters. En daarmee krijgt de slogan van Watersley Sports & Talentpark - STAY • GROW • PLAY - deels een dubbele betekenis.
De zondag op Watersley geoogste zaailingen werden ingekuild en worden komende winter op de gewenste locaties geplant. Lees verder onder de foto.
soorten determineren
Omdat niet elke vrijwilliger een zaailing gelijk herkent als een Spaanse Aak, een esdoorn, een beuk, een eik of een van de andere soorten die op Watersley voorkomen - zeker als er geen blad aan zit - werd iedereen behalve van een spade ook voorzien van een kaart om in een zaailing een boomsoort te kunnen herkennen. "Wel zo handig," vond ook Kim Schmitz, in het dagelijks leven wethouder in Sittard-Geleen, die zich als vrijwilliger had aangemeld om een dagje in de buitenlucht zaailingen te gaan oosten. En dat bleek soms best een zware klus, vooral zaailingen die tussen dichte bestaande bodembedekkers waren opgeschoten lieten zich niet zomaar oogsten. "De werkwijze van Meer Bomen Nu spreekt me erg aan. Het is zo logisch want de natuur heeft zoveel te bieden. Ik ben blij dat ik een handje kan meehelpen en ga onderzoeken of we ons de komende jaren deze methode eigen kunnen maken zodat we samen met inwoners van Sittard-Geleen sneller kunnen vergroenen en zo bijdragen aan klimaat en biodiversiteit", aldus Schmitz.
Behalve het verzamelen van zaailingen houdt Meer Bomen Nu zich ook bezig met stekken en het verzamelen van zaden. Ook wordt er een bomenpool aangelegd, zodat het mogelijk wordt om bomen te ruilen tegen andere soorten. De campagne Meer Bomen Nu kan de komende jaren exponentieel opgeschaald en gekopieerd worden in elke gemeente.