Vrijwilligers ruimen zwerfafval op tijdens Opschoondag

20 mrt 2021, 14:15 Nieuws
leon geilen geeft het startsein van mooimakers sittard geleen
De negentiende editie van de Landelijke Opschoondag is vandaag van start gegaan onder het motto "Word weer verliefd op je buurt".
Op Landelijke Opschoondag, georganiseerd door Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation, ruimen elk jaar duizenden vrijwilligers samen rondslingeren afval op in de openbare ruimte.
Net als vorig jaar zal de traditionele buurtschoonmaak dit jaar door de coronamaatregelen in aanpaste vorm plaatsvinden.
Vrijwilligers worden aangemoedigd om alleen, in duo's of met het gezin zwerfafval te verzamelen. De opruimers worden aangemoedigd een foto van het door hun verzamelde afval te uploaden op de app Litterati. Op die manier kunnen bedrijven die meedoen aan de opruimdag, zoals McDonald's en Pathé, die gegevens gebruiken om te zien waar zwerfafval afkomstig van hun bedrijven zich ophoopt.
Met de Landelijke Opschoondag willen de organisatoren aantonen dat het zwerfafvalprobleem structureel is. Het startschot van het evenement werd vanochtend om 10:00 uur gegeven bij Kasteel Keukenhof in Lisse.
Ook in Sittard-Geleen doen vrijwilligers in verschillende wijken en kernen mee aan de landelijke Opschoondag. Hier gebeurt dat onder de noemer van Operatie Mooimakers, een 'guerilla-oorlog tegen zwerfvuil'. Wethouder Leon Geilen gaf vanmiddag in de Amerstraat in Geleen het officiële startsein voor de opruimactie.
Vandaag wordt zwerfval geraapt in Geleen Zuid, Geleen Lindenheuvel/Landgraaf, Geleen Lindenheuvel en in Guttecoven. Volgende week, op zaterdag 27 maart is Sittard aan de beurt en gaan de handen uit de mouwen in Sittard Oost, de Baandert, Sittard Zuid-Oost, Broeksittard en Vrangendael.
Op zondag 28 maart vindt bij Plinthos (Daniken 1, bij Geleen) de finale plaats. Dan wordt ook het totaal aan kilo's opgehaald zwerfvuil bekendgemaakt.
mooimakers in wijk landgraaf geleen
De groep vrijwilligers die vandaag aan de slag ging in de Geleense buurt Landgraaf