Vuurwerkbranche denkt verkopen recordjaar toch niet te evenaren

29 dec 2023, 13:05 Nieuws
vuurwerk nieuwjaarsnacht 2020 1
Nederlanders gaan dit jaar waarschijnlijk niet zo veel vuurwerk aanschaffen als vorig jaar, toen een recordomzet werd gehaald.
Voorzitter Leo Groeneveld van de branchevereniging zei vorige week vrijdag nog dat mensen tot die dag ongeveer net zoveel vuurwerk online hadden besteld als in dezelfde periode vorig jaar. Nu meldt Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) dat hij betwijfelt of het verkooprecord van 2022 nog wordt gehaald.
Groeneveld is minder optimistisch geworden, omdat de verkoop van kindervuurwerk achterblijft. Daaronder vallen bijvoorbeeld sterretjes en knalerwten. “Normaal gesproken lopen jochies na Sinterklaas buiten met kindervuurwerk. Dat is nu veel minder vanwege het slechte weer.”
Ook is er dit jaar volgens hem een verkoopdag minder. Consumenten mogen van 28 tot en met 30 december vuurwerk kopen. Nu geldt 31 december niet als officiële verkoopdag, omdat die dag op een zondag valt. Mensen mogen al wel een tijdje online vuurwerk bestellen. Cijfers over het tot nu toe bestelde vuurwerk dit jaar kan de voorzitter nog niet geven.
Groeneveld hoopt wel dat mensen ongeveer net zo veel siervuurwerk kopen als vorig jaar, al hangt ook dat af van het weer op oudejaarsavond. Vorig jaar kochten mensen tijdens de gehele verkoopperiode voor 110 miljoen euro aan vuurwerk. “Het gaat best een uitdaging worden om die omzet te evenaren”, aldus Groeneveld.