Wageboewesj Riekswaeg Zuid winnen tweede editie Ich hawt van Zitterd

01 dec 2017, 13:11 Nieuws
veldeke ich hawt van zitter
Sittard-Geleen.nieuws.nl
Weet u hoe de officiële volledige naam van de Grote Kerk van Sittard luidt? En wat het Sittardse woord fispernölle betekent? En welke oude graansoort op de Kollenberg wordt verbouwd? En wat er komt na 'doe bès eine ra-ra-ratelaer'?
Veldeke krènk Zitterd organiseerde donderdagavond in Kafee de Kup de tweede editie vanIch hawt van Zitterd. In deze quiz worden Sittardenaren aan de tand gevoeld wat betreft hun kennis van de stad, de lokale historie en het Sittards dialect.
Ditmaal namen twee groepen wagenbouwers het tegen elkaar op. De Wageboewesj Buurt Sjteivig scoorden 3x11 punten en legden het daarmee af tegen die van Buurt Riekswaeg Zuid, die 42 punten scoorden. Behalve spellingopdrachten waren er kennisvragen en moesten de deelnemers aan de hand van naar het Engels vertaalde teksten raden om welke bekende Sittardse melodie het ging. Carina Daniëls trad op als quizmaster.
Een derde editie gaat er zeker nog komen. Als suggestie daarvoor werd al een clash tussen de Auw Prinse Zitterd en het Convent van Neit Prinse in 't Sjterfhoes geopperd. De keuze voor 't Sjterfhoes is in dat geval de enig juiste, omdat de uitbater van dat café tot op heden de enige Sittardse Auwt Prins is die ooit lid is geweest van het Convent van Neit Prinse. Het 'verraad' aan het Convent door toch prins te worden moest hij bekopen met een boete van een vat bier en 11 kilo huitvleisj . Of het ervan komt? Die keuze is aan Veldeke krènk Zitterd en hangt vervolgens natuurlijk af van de vraag of de Auwt Prinse het überhaupt tegen het Convent van Neit Prinse willen opnemen. Of andersom.

Zittesj Dictee in het voorjaar

Veldeke heeft besloten het Zittesj Krisdictee dit jaar van de kalender te schrappen en het te verplaatsen naar het voorjaar. Het dictee haakt dan aan bij het feit dat Sittard 775 jaar geleden stadsrechten kreeg. Op grond van de grote belangstelling voor de tot nu toe twee keer door Veldeke gegeven 'Sjtoumcursus Zittesj' wordt dan de nodige belangstelling voor het dictee verwacht.