Wageboewesj zuike hèndjes - wagenbouwers van de toekomst gezocht

03 feb 2018, 21:38 Nieuws
img 9208
Op zondag 4 februari trekt met de jaarlijkse kinderoptocht weer een bonte stoet kinderen door de straten van het centrum van Sittard.
Sinds vorig jaar bestaat de Sittardse Kènjeroptoch niet alleen uit grote en kleine groepen, koppeltjes, 'einzelgèngesj', 'zaate hermeniekes', harmonieën en fanfares, maar trekken er ook door kinderen gebouwde mini-carnavalswagens mee in de vrolijke bonte stoet.
In de optochthal aan het Fischerpad werden dit jaar acht carnavalswagentjes gebouwd, en aan sommige daarvan is duidelijk te zien dat het een product is geworden van 'de pap, de mam, same mit de poete'. Naast de 8 in de optochthal gebouwde wagentjes zullen er beslist nog een aantal zijn die thuis in de garage of schuur in elkaar zijn gezet.

Regeren is vooruitzien, optochten in stand houden ook

Het Optoch Kommitee Zitterd - kortweg OKZ - voorziet dat er voor de toekomst dringend behoefte bestaat aan mensen die het ambacht van 'vastelaoveswages boewe' onder de knie en in de vingers hebben. Indachtig het gezegde 'wie de jeugd heeft, heeft de toekomst' werd daarom in de aanloop naar de kinderoptocht van 2017 gestart met het 'kèrkesprojek'. Daarmee trok het OKZ de wagenbouwers van de toekomst aan om onder enthousiaste begeleiding van ervaren wagenbouwers een 'vastelaoveskèrke veur in de Kènjeroptoch' te gaan bouwen. Het idee sloeg aan, kreeg aandacht tot in de landelijke media aan toe en daarmee dit jaar vanzelfsprekend een vervolg met meer deelnemers.
Na schooltijd werkten de kinderen in de optochthal dan ook met veel enthousiasme en creativiteit aan hun zelfbedachte carnavalswagentje. En ze kijken na weken van bouwen, plakken en schilderen na de laatste streek verf met tevredenheid naar het eindresultaat. Benieuwd naar wat de optochtjury ervan vindt. Als nu morgen het weer maar mee zit…
Klik op de foto boven dit bericht om alvast een indruk te krijgen van de in de optochthal gebouwde 'kèrkes'.