Wandel of fiets de Via Belgica op Open Monumentendag

08 sep , 7:00 Nieuws
omd2024 via belgica
'Routes, netwerken en verbindingen', dat is het thema van Open Monumentendag, die dit jaar op 14 en 15 september wordt gehouden.
In Sittard-Geleen is het thema vertaald naar 'Verbindingsroutes. Routes en verbindingenin het erfgoed van Sittard-Geleen'. Via Belgica vertaalde het thema naar 'Onderweg' en biedt in het kader daarvan op 15 september twee gratis activiteiten aan: een wandeling van 2 uur door Coriovallum/Romeins Heerlen en een 13,5 kilometer lange fietstocht tussen het station van Meerssen en Valkenburg.

Onderweg met de fiets tussen Meerssen en Valkenburg

Via Belgica ontwikkelde een fietstocht van 13,5 kilometer tussen het station van Meerssen en het station van Schin op Geul, langs villa’s, de oude Romeinse weg, een Romeinse wachttoren en nog veel meer. Op Open Monumentendag smukken we de route op met leuke activiteiten van ondernemers en verenigingen, zoals: een Romeinse kok, een ceremonie van Romeinse priesters, een Romeins kampement, een verhalenverteller, een leuke workshop bij Connect5 in Meerssen of wat lekkers bij Burgemeester Quicx in Valkenburg. Voor de kinderen is er een leuke speurtocht voorzien.
Bij Connect5, een organisatie die kansen creëert voor jongeren, kan je ook een lekkere picknick reserveren. Hierbij steun je hun goede doel, waarmee ze opleidingen mogelijk maken voor jongeren.
Romeinse fietstocht tussen het station van Meerssen en het station Schin op Geul
Afstand: 13,5 kilometer
Starttijd: tussen 12:00 en 14:00 uur. De fietstocht duurt maximaal tot 17:00 uur.
» Inschrijven

Op wandel door Coriovallum/Romeins Heerlen

Mieke le Granse en Jeanny Stevens, twee enthousiaste IVN-gidsen, hebben tijdens de wintermaanden maar liefst 3 voorstellingen van LUX gevolgd. Ze waren zo geïnspireerd dat ze voorstelden om zelf een nieuwe Romeinse wandeling te maken. Een combinatie tussen de Romeinse verhalen en het mooie Heerlense landschap. Dit deden ze samen met Mark van Dijk.
Op zondag 15 september verwennen ze graag twee groepen met hun verhaal op een tocht van 2 uur. Je ontdekt hoe groot Coriovallum was, waarom het op een kruispunt van wegen lag en hoe belangrijk de thermen waren. En onderweg worden de deelnemers verwent door een Romeinse kok en de heerlijkheden van de Delicious Store.
Wandeling door Romeins Heerlen
Start bij De Vondst, Raadhuisplein 20 in Heerlen
» Inschrijven