Wat doet die rode zak afval daar langs de weg?

20 jul 2021, 20:10 Nieuws
rode afvalzakken langs de weg
Het zal u niet ontgaan zijn: sommige mensen zijn asociaal genoeg om hun afval in de openbare ruimte te dumpen.
Dat gebeurt soms met zakken tegelijk en een enkele keer wordt er zelfs een bestelbus of aanhangwagen ingezet om de zooi ergens illegaal te dumpen. En soms gebeurt het achteloos en onnadenkend: een bananenschil, sigarettenpeuk of blikje belandt ergens in de struiken of op straat. Tot ergernis van alles en iedereen die bewust en consequent op de juiste manier met zijn afval omspringt.
Aso’s misbruiken de openbare ruimte als publieke vuilnisbelt. Dat trekt ratten aan, haalt de kwaliteit van de leefomgeving naar beneden, zorgt voor een toename van zwerfafval, kost de gemeenschap veel geld en heeft een negatief effect op de veiligheidsbeleving.
Steeds meer mensen laten zien dat ze hier iets tegen willen doen. Ze steken op vrijwillige basis de handen uit de mouwen om door anderen in de openbare ruimte gedumpte troep op te ruimen. In groepsverband tijdens vooraf aangekondigde zwerfvuilopruimacties, maar ook individueel, op momenten dat het hen uitkomt, zoals tijdens het dagelijkse ommetje.
De gemeente Sittard-Geleen voorziet iedereen die zwerfafval raapt van handschoenen, een afvalgrijper en rode plastic vuilniszakken. De gemeente haalt een volle rode afvalzak op nadat de plogger (de vrijwillige afvalraper) met behulp van de BuitenBeter-app de locatie van de zak heeft gemeld.
Geïnteresseerd om zelf ook zwerfafval op te ruimen? De benodigde materialen voor het opruimen van het zwerfafval kun je via de wijkopzichter van jouw buurt aanvragen of via het telefoonnummer 14046.