Op 11 en 12 oktober heeft Waterschap Roer en Overmaas samen met gemeenten, bedrijven en burgers de
wateroverlast van juni geëvalueerd.
Tijdens een aantal interactieve groepssessies is gekeken naar welke maatregelen genomen zijn om wateroverlast te voorkomen, wat er precies tijdens de overlastperiode in juni is gebeurd en hoe de
aanpak van wateroverlast verbeterd kan worden.
Extreme neerslag in juni
In juni was er sprake van extreme neerslag. "De extreme neerslag en de hoosbuien in juni hebben veel schade veroorzaakt: materieel, financieel maar ook emotioneel. Wij hebben als waterschap met man en macht gewerkt om de schade zoveel mogelijk te beperken. Nu is het tijd om te evalueren en de ervaringsdeskundigen te raadplegen. Wij willen graag horen hoe het in de toekomst nog beter kan. Samen met burgers, bedrijven en overheden zullen we wateroverlast in de toekomst beter kunnen bestrijden", vertelt Elian Vanderheijden, bestuurslid van Waterschap Roer en Overmaas.
Samen met gemeenten, ondernemers en burgers
Tijdens drie groepsbijeenkomsten, is samen met gemeenten, ondernemers en burgers, onder leiding van een extern adviesbureau gesproken over hun ervaringen voor, tijdens en na de wateroverlast in juni.
Zo is er gesproken over de genomen maatregelen, hoe deze aansluiten op de inrichting van het watersysteem, het dagelijkse waterbeheer, de calamiteitenorganisatie en de communicatie. Ook de overlastperiode in juni, de hoeveelheid neerslag en de overlast, is geanalyseerd. Er is samen besproken wat het waterschap en de gemeenten hebben gedaan om de wateroverlast te bestrijden. Tijdens een open gesprek kregen aanwezigen de gelegenheid om kritische opmerkingen te plaatsen en suggesties te doen om de aanpak van wateroverlast te verbeteren.
Brede evaluatie
De uitkomsten van de groepssessies worden meegenomen in een brede evaluatie van de wateroverlast in juni. De resultaten van het totale onderzoek worden in november bekend gemaakt.