Waterschap paraat

02 jun 2016, 17:08 Nieuws
flinke plassen in stadspark 2 juni 2016
Waterschap Roer en Overmaas is vandaag actief om (dreigende) wateroverlast in onder andere Roermond en Oud-Roosteren te beperken.
Zo zijn zandzakken en pompen geplaatst bij het kasteel Tegelarije in de Roermondse wijk Maasniel en wordt er gemaaid langs de Leigraaf om water sneller te laten doorstromen. In de wijk Dennemarken wordt de situatie rondom de Maasnielderbeek nauwlettend in de gaten gehouden. Het waterschap is in afstemming met gemeente en brandweer over mogelijke extra ondersteuning in Roermond daar waar nodig.
Langs de Geleenbeek en Rode Beek in Oud-Roosteren worden zandzakken en pompen geplaatst. Dit ter bescherming van percelen en bedrijfsgebouwen in het buitengebied. Dit zijn voorzorgsmaatregelen met het oog op de buien die in de loop van donderdag nog kunnen komen. De afvoeren in alle beken in Limburg zijn momenteel hoog. In Zuid- en Midden-Limburg daalt het peil van de meeste beken weer, met uitzondering van de Roer en de Jeker. Het waterschap blijft de hele dag en nacht paraat om direct te kunnen ingrijpen indien nodig. Wie naar Buienradar kijkt ziet dat er nog een flink pak stevige buien onderweg is. Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor Limburg en Noord-Brabant.

Uitzonderlijke situatie

De hoeveelheid regen die gisteravond en vannacht viel is zeer uitzonderlijk. Uit eerste metingen blijkt dat in Roermond in 24 uur tijd 85 mm regen viel. Daarvan viel 73 mm tussen 21:00 en 04:00 uur. Volgens het Waterschap zullen we dit soort situaties in de toekomst vaker kunnen meemaken: heftige regenbuien met grote hoeveelheden regen waardoor het water in de beken in korte tijd enorm snel stijgt. Dit is een gevolg van klimaatverandering, die zorgt voor heftige buien in korte tijd. Het waterschap werkt eraan om beken zodanig in te richten dat deze meer water kunnen verwerken. Voor de korte termijn betekent het echter helpen om overlast te beperken of verminderen als het mis gaat of mis dreigt te gaan.
Door de hevige regen van afgelopen avond en nacht treedt op verschillende plekken in Zuid- en Midden-Limburg (mogelijk) wateroverlast uit beken op. Op diverse plaatsen staat water op (wandel)paden en straten, in tuinen en in kelders van woningen. Het waterschap blijft alert en werkt samen met gemeenten en andere partners.

App WaterstandLimburg en meer informatie

Een actueel beeld van de waterstanden in beken in Limburg is te vinden via deapp WaterstandLimburgof de website www.waterstandlimburg.nl . Het waterschap geeft updates van de situatie en (te nemen) maatregelen via Twitter @roerenovermaas .