Tussen 1 en 3 maart deelt Meer
Bomen Nu 200.000 jonge bomen uit vanaf 40 bomenhubs verspreid over heel Nederland.
Deze boompjes zijn door duizenden vrijwilligers verzameld op plekken waar ze geen kans hadden om uit te groeien tot volwassen bomen. Door kansarme opkomende boompjes uit gemeenteparken, sloop- en natuurgebieden uit te scheppen en gratis weg te geven wordt de benodigde boomaanplant voor klimaat en biodiversiteit versneld. Tijdens deze weggeefactie wordt een mijlpaal bereikt: de tweemiljoenste boom krijgt via Meer Bomen Nu een nieuw thuis.
Op 1, 2 en 3 maart gratis bomen en struiken bij 40 bomenhubs verspreid door Nederland
In Limburg is het weggeefpunt in Sittard. Aanmelden voor een gratis boom of struik kan via
meerbomen.nu/bomensale .
Een mijlpaal: al twee miljoen gratis bomen en struiken verplant
Meer Bomen Nu is een landelijke burgerbeweging die zich sinds 2020 inzet voor het planten van meer bomen. In vier winters is de campagne opgeschaald tot tienduizend vrijwilligers en heeft zij al twee miljoen bomen en struiken verplant. In elke provincie zijn lokale oogstgroepen actief om kansarme bomen te redden. Deze worden in regionale bomenhubs opgeslagen om te worden verdeeld aan boeren, burgers en voedselbossen in de omgeving. De methode is inmiddels ook aangeslagen in het
Verenigd Koninkrijk en in Ierland en
Duitsland , waar ook al enkele honderdduizenden boompjes een nieuw leven hebben gekregen.
'Circulaire bomen' van eigen bodem
Elke boom maakt jaarlijks zaailingen. Velen hiervan overleven het niet. De kansarme boompjes worden in de winter, als bomen in rust staan, uitgeschept en uitgedeeld om elders te worden geplant. De kansarme boompjes worden geplant bij tal van boeren en burgers die willen vergroenen. Zodra deze bomen en struiken zich weer vermenigvuldigen, kunnen de zaailingen daarvan ook worden verplant. Daarmee is de methode circulair: er gaat niets verloren en dat heeft veel voordelen.
Goed voor klimaat en biodiversiteit
Deze zaailingen van de bomen en struiken hebben al 5-7 jaar CO2 opgeslagen. Dit zou verloren gaan wanneer ze worden versnipperd of doodgaan. Door ze te verplanten wordt dit behouden en kunnen ze doorgaan met CO2 opnemen. Dat is directe klimaatwinst. De boompjes zijn veelal inheems en worden altijd in een diverse mix uitgedeeld, in een mix van zowel bomen als struiken. Dit betekent dat de plantplekken een waardevolle bron zijn voor voedsel en als thuis voor tal van insecten en dieren. Daarmee ondersteunen ze de Nederlandse biodiversiteit.