Wereldprimeur in de maak voor gemeenten Selfkant, Echt-Susteren en Maaseik

08 mrt 2022, 19:15 Nieuws
westzipfel foto bert kamphuis
Bert Kamphuis

De drie aan elkaar grenzende grensgemeenten Selfkant, Echt-Susteren en Maaseik krijgen mogelijk nog dit jaar een heuse wereldprimeur.

Ze worden namelijk de eerste Cittaslowregio ter wereld die zich uitstrekt over drie landen. Dat vertelde burgemeester Norbert Reyans (CDU) van Selfkant in het programma EuregioToer Radio bij streekomroep Bie Ós. De burgemeester hoopt dat Selfkant nog dit jaar als Cittaslowgemeente erkend wordt. De intentie om te komen tot een grensoverschrijdende Cittaslowregio met drie landen werd al in 2017 uitgesproken, maar het initiatief is vervolgens een beetje ingedommeld, aldus Reyans. Binnenkort vindt er overleg plaats met de gemeente Echt-Susteren en Maaseik hoe de Cittaslowgedachte concrete invulling kan krijgen.

Het netwerk Cittaslow werd in 1999 opgericht. Aan de wieg stonden de burgemeesters van de Italiaanse gemeenten Greve in Chianti, Bra, Orvieto en Positano. Het was de bedoeling van de initiatiefnemers om het concept van voedselkwaliteit (Slow Food) uit te breiden naar het algemenere concept levenskwaliteit: “De tijd nemen om in eigen stad/gemeente te genieten van het leven”. Inmiddels is Cittaslow een internationaal keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit goed scoren. Deze gemeenten mogen niet meer dan 50.000 inwoners hebben. Het netwerk strekt zich op dit moment uit over 30 landen en 262 steden en gemeenten. Nederland telt momenteel 11 Cittaslowgemeenten, waarvan 5 in Limburg.

Aanleiding voor het gesprek met de burgemeester waren overigens de vele nationale, euregionale en internationale samenwerkingsverbanden waar Selfkant deel van uitmaakt. Cittaslow wordt daarbij dus het nieuwste samenwerkingsverband. Daarnaast is Selfkant sinds enige tijd als enige Duitse gemeente aangesloten bij het Nederlandse Visit Zuid-Limburg, zoals de regionale VVV tegenwoordig heet. Ook maakt de gemeente al heel wat jaren deel uit van de zogenaamde Zipfelbund , een samenwerking van de meest westelijke (Selfkant), de noordelijkste, zuidelijkste en oostelijkste gemeente van Duitsland. En daarbovenop is er ook nog een jumelage in de maak met een gemeente in het uiterste westen van Frankrijk. Hier betreft het echter geen gemeentelijk initiatief vanuit Selfkant, maar juist een initiatief vanuit Franse richting, weliswaar aangezwengeld door een inwoonster van Selfkant. De jumelageplannen worden inmiddels wel door de gemeenteraad van Selfkant ondersteund.

In de uitzending kwam ook nog het meest westelijke punt van Duitsland, op de grens met Echt-Susteren ter sprake. De gemeente zou de aantrekkelijkheid daarvan graag verder willen verhogen, door er bijvoorbeeld op gezette tijden een horecafaciliteit aan te verbinden. Probleem is echter dat er geen stroom en andere infrastructuur voorhanden is. Daar wordt in de komende jaren echter wel aan gewerkt, aldus de burgemeester.