Jaarlijks wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) een belangrijke erfgoedvrijwilligersprijs uitgeloofd.
De Werkgroep ‘Mijnverleden
Staatsmijn Maurits’ van Heemkundevereniging
Geleen is dit jaar hiervoor namens de provincie Limburg genomineerd.
Een belangrijk onderdeel bij het bepalen van de landelijke winnaar is het stemmen door het publiek. Dat kan gedurende de hele maand november en uiteraard hoopt de werkgroep op de steun van zoveel mogelijk stemmers. Men helpt daarmee ook de doelstelling om de herinnering aan de voormalige steenkolenmijn te behouden.
De Staatsmijn Maurits lag in Lutterade, Geleen. Het was de grootste en modernste steenkolenmijn van Europa. Er werd steenkool gewonnen in het Zuid-Limburgs steenkoolbekken. Op 17 juli 1967 werd de productie in de mijn definitief stopgezet. In 2022 is de werkgroep
Mijnverleden Staatsmijn Maurits (onderdeel van de
Heemkundevereniging Geleen) in het leven geroepen. De werkgroep stelt zich ten doel het rijke mijnverleden van Geleen en omgeving zoveel mogelijk zichtbaar te maken en de geschiedenis van ‘de koel’ te delen met de jongere generatie en te borgen in de samenleving.
Er worden daarom jaarlijks diverse activiteiten georganiseerd voor jong en oud: theatervoorstellingen, rondleidingen, tentoonstellingen en gastcolleges voor onderwijs en verzorgingstehuizen. Daarnaast zijn er twee permanente muurschilderingen op een monument van de Staatsmijn Maurits en raamdecoraties bij winkelpanden. Verder is er een vaste informatieve tentoonstelling in de lokalen van de Heemkundevereniging en een ruim archief met mijnattributen, kleding, boeken, foto’s en documenten.
Ook is er een jaarlijkse reünie voor oud-kompels (oud-mijnwerkers), de Barbaraherdenking (beschermvrouw van de mijnwerkers) en worden er diverse monumentenwandelingen georganiseerd. Verder bereidt de werkgroep zich al voor op het herdenkingsjaar (2025), “60 jaar na aankondiging van sluiting van de mijnen in Limburg” met onder andere een reizende tentoonstelling langs verzorgingshuizen en scholen in Sittard-Geleen en een uitvoerige theater-, beeld- en muziekvoorstelling over dit bijzondere
erfgoed.
Alle activiteiten worden met passie en enthousiasme door de
vrijwilligers van de werkgroep opgepakt en uitgevoerd. De activiteiten worden zowel door jong als oud positief ontvangen. Het geheel verbindt en houdt zo de historie van dit erfgoed in leven.
Stemmen kan van 1 tot en met 31 november op de website via onderstaande link.
De bekendmaking van de winnaars van de Landelijke Erfgoedvrijwilligersprijs vindt plaats op 13 december in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.
Heemkundevereniging Geleen