Werkzaamheden water in de gracht Fort Sanderbout

16 okt 2023, 12:00 Nieuws
oostelijke schootsvelden gracht 3
De historische grachten in de Oostelijke Schootsvelden in Sittard hebben binnenkort allemaal water.
De nu nog droogstaande grachten worden daarvoor dieper uitgegraven en voorzien van een afdichtende laag.
De grachten krijgen straks water via een verbinding met de gracht bij de Ursulinentuin. De verbinding tussen beide grachten ligt 7 meter diep in de grond en is met boring gerealiseerd. Voor die boring moest fietsenstalling 't Gelökkige Fitske enkele weken worden verplaatst, maar hij is nu weer terug op de vertrouwde plek naast 't Huys op het Fort aan de Paardestraat.
Vervolgens ontstond er enige vertraging in de uitvoering van de werkzaamheden, omdat archeologisch onderzoek nodig was. Het onderzoek duurde 5 weken, waarbij mooie vondsten werden gedaan.
Bij de Paardestraat is een bastion, de overkluizing van de Molenbeek en mogelijk ook een deel van de stadspoort gevonden. Er zijn ook deeltjes van een rondeel gevonden. Ook trof men een greppel aan die ouder is dan de stadsgrachten. Deze vondsten dragen weer bij aan de geschiedschrijving van Sittard.
Vanaf maandag 9 oktober werden werkzaamheden aan de grachten hervat. De werkzaamheden zijn naar verwachting half november klaar, maar dat is mede afhankelijk van de weersomstandigheden en van onverwachte situaties.
Aan het einde van 2023 worden de voetgangersbruggen over de dubbele gracht geplaatst.
oostelijke schootsvelden gracht 2