Werner - Nash - Zwakhalen overleden

06 jul , 20:20 Nieuws
nash aan het werk bij de julianatunnel in geleen
De bekende graffitikunstenaar Werner Zwakhalen, beter bekend onder zijn artiestennaam Nash, is overleden.
Dat maakte zijn familie vandaag bekend. Werner, die leed aan leverkanker, is slechts 53 jaar oud geworden.
Zijn graffitiwerk is wereldwijd bekend. Daarnaast was hij een groot liefhebber van breakdance.
In Sittard-Geleen zijn de nodige werken van Nash te zien op viaducten en gebouwen. Een van zijn laatste werken was zijn graffitischildering naast de Julianatunnel in Geleen (foto boven dit bericht) .
Zijn murals zijn prachtig, maar een nadeel van die werken is dat de gebouwen waarop ze zijn afgebeeld uiteindelijk een keer tegen de vlakte gaan. Veel Sittardenaren zullen zich die prachtige afbeelding van Toon Hermans op de gevel van een inmiddels gesloopte verpleegstersflat aan de Elisabeth van Barstraat (foto onder dit bericht) nog voor de geest kunnen halen.
Ander bekend werk van Nash is te zien op de noordgevel van de eerste flat op de Eisenhowerstraat en op de zijgevel van een pand op de hoek van de Steenweg en de toegang naar het parkeerterrein. Zijn wereldwijde bekendheid deed niets af aan zijn trots op Sittard. “Ik ben een ras-chauvinist als het om Sittard gaat”, zo zei jij tijdens de onthulling van de mural op de flat in het Limbrichterveld.
Overigens heeft Nash ook een aantal graffitischilderijen gemaakt. Zijn eerste schilderijen - gemaakt in 2009 - zijn van de kerk van Millen, het standbeeld van de gebroeders Van Eyck op de Markt van Maaseik en een schilderij waarop een jonge Toon Hermans is te zien in boerenkiel, de kasteelruïne in Born en de kerktoren van Sittard. Deze werken hangen in Regioarchief Sittard-Geleen.
verpleegstersflat sloop toon hermans
Sloop van de verpleegstersflat aan de Elisabeth van Barstraat