Wethouder bezocht stakende werknemers Arcelor Mittal

28 jul , 16:00 Nieuws
taking arcelor mittal wethouder yvonne salvino
Wethouder bezocht stakende werknemers Arcelor Mittal
Wethouder Yvonne Salvino (Economie, Arbeidsmarkt en Onderwijs) van Sittard-Geleen bezocht afgelopen vrijdag Arcelor Mittal in Buchten.
Daar wordt sinds afgelopen maandag gestaakt. Het bedrijf in Buchten, onderdeel van de wereldwijd opererende Indiase staalgigant, gaat dicht en alle 45 werknemers verliezen hun baan. Velen zien daarmee - sinds de bekendmaking van het ontslag in juni - een onverwacht einde komen aan een langjarig dienstverband. De wethouder kwam de werknemers een hart onder de riem steken, maar veel meer dan dat kan zij niet doen.
Op de foto krijgt ze van een actievoerder een brandende fakkel overhandigd, waarmee ze de 'Olympische vlam' - een op een paal geplaatste vuurkorf - zal ontsteken. Daarmee wordt door de actievoerders verwezen naar het feit dat Arcelor Mittal het sponsoren van de Olympische Spelen in Parijs belangrijker vindt dan het op een nette manier omspringen met personeel dat aan de kant wordt geschoven.
Het personeel voert daarom met vakbond FNV actie en staakt vanwege het uitblijven van een goed sociaal plan en omdat er nog geen ontslagvergoeding is vastgesteld. Met name oudere werknemers zullen niet meer snel een nieuwe baan vinden en daarom is een goed sociaal plan voor hen van het grootste belang.
Arcelor Mittal wil werknemers, die gebruikmaken van het sociaal plan, verbieden om hun ontslag te laten controleren door het UWV. Als ze dat wel doen mogen ze van Arcelor Mittal geen gebruik maken van het sociaal plan. Volgens vakbond FNV wordt daarmee inbreuk gemaakt op de in Nederland geldende ontslagbescherming.
De vestiging van Arcelor Mittal in Buchten sluit de deuren met ingang van 1 oktober aanstaande.