Wijkplatforms sturen brief over Daniken aan gemeente Beekdaelen

26 jan , 18:00 Nieuws
daniken doorstart tv
Het plan van Natuurmonumenten om een grote natuurbegraafplaats te realiseren bij Danikerbos en Danikerberg heeft geleid tot een hoop onrust.
Drie samenwerkende partijen hebben naar aanleiding van de plannen een brief geschreven aan het college van B&W van de gemeente Beekdaelen om hun bedenkingen tegen het voornemen van Natuurmonumenten kenbaar te maken. De brief is hieronder onverkort weergegeven.
Met deze brief wenden wij ons nu als samenwerkende Wijkplatforms in de omgeving van de Danikerberg/Danikerbos tot uw college.
Wij willen u informeren over de onrust die onder een zeer groot gedeelte van onze inwoners is ontstaan door de plannen van Natuurmonumenten/Natuurbegraven om in het gebied Danikerberg Danikerbos een natuurbegraafplaats voor ongeveer 6000 graven te maken. Inmiddels is het aantal graven - mede door de vele negatieve reacties uit de omgeving - teruggebracht tot ± 3700 graven.
De samenwerkende partijen zijn:
  • De Stichting Wijkplatform Geleen-Zuid & de Kluis;
  • Het Wijkplatform Oud Geleen en
  • Het Wijkplatform Munstergeleen
Het bestuur van de Stichting Dorpsraad Sweikhuizen, die wij ook als mogelijke partner geconsulteerd hebben, heeft ons laten weten zelf een brief te sturen aan uw college over deze kwestie. De belangen van de Dorpsraad Sweikhuizen zijn iets anders dan de onze.
De 3 partners willen u - als belangenbehartigers van hun wijk - nadrukkelijk wijzen op de onrust die onder hun inwoners is ontstaan voor het maken van een natuurbegraafplaats in het betreffende gebied.
Wij als Wijkplatforms delen de zorgen van de inwoners. Wij verwijzen vooral naar de vele negatieve gedachten en gevoelens van ongeruste inwoners op de sociale media en op de onlangs geopende website www.houddanikenlevend.nl . De petitie die op die website staat, is meer dan 6500 keer getekend.
Wij denken dat u als gemeente Beekdaelen in verband met de (nog) te volgen juridische procedures zult worden geconfronteerd met massale protesten van de inwoners uit onze wijken.
Voor de goede orde zetten we de belangrijkste zorgen van de ongeruste inwoners nog eens op een rij.
  • Er is onvoldoende draagvlak;
  • Het Danikerbos/de Danikerberg is voor de inwoners van onze wijk het enige achterland waar zij op een fijne manier kunnen recreëren en sporten en kunnen genieten van de mooie natuur; dit mooie uitloopgebied mag voor onze inwoners niet verloren gaan;
  • Er zijn ernstige zorgen voor de verkeersafwikkeling ten tijde van begravingen;
  • Er is bovenmatige onbalans tussen de nieuwe functie en bestaand gebruik van recreëren, sporten en andere recreatieve bezigheden van de inwoners en bezoekers van het Danikerbos; bestaand gebruik wordt ten onrechte naar de achtergrond gedwongen;
  • De inrichting als natuurbegraafplaats in het gebied, staat in geen verhouding tot het verlies van ruimte voor onze inwoners om te sporten, te recreëren en plezier te hebben van de noodzakelijke natuurlijke omgeving;
  • Uit de media vernemen wij dat natuurbegraven voor 90% achter en/of direct naast Plinthos zal plaatsvinden, maar ook dat de resterende 10% in het overige gebied gaat gebeuren; geheel onduidelijk is waar zich dat gebied bevindt en het is dan ook goed mogelijk dat dit net het centrale gedeelte van het gebied is waar de inwoners en organisaties sporten, recreëren en spelen; dat baart heel veel zorgen;
  • Het combineren van een uitvaart met stilte en rouw past onzes inziens niet bij een actieve recreatieontwikkeling;
  • En tenslotte: de Danikerberg is voor de inwoners van de wijken Geleen-Zuid, de Kluis en Oud Geleen het enige recreatie- en groengebied voor de inwoners van de wijken; dit is zo ongeveer het enige uitloopgebied voor hen.
Naar onze mening moeten en kunnen we uit deze argumenten concluderen, dat het gebied van de Danikerberg/Danikerbos geen plek is waar de natuurbegraafplaats gemaakt moet worden. Alle acties die in gang zijn gezet, laten zien dat veel van onze inwoners die woonachtig zijn rondom de Danikerberg/Danikerbos, het niet eens zijn met een natuurbegraafplaats in dat gebied.
Een begraafplaats wordt normaliter gemaakt in een afgebakend gebied aan de randen van bijvoorbeeld een recreatiegebied. Maar ook dat is in het recreatiegebied Danikerberg/Danikerbos naar onze mening niet mogelijk, omdat een begraafplaats op een afgebakend gebied ook niet aan het oog van recreanten, sporters en spelende kinderen is te onttrekken.
Verder vinden wij dat er in ieder geval een goede verkeersafwikkeling mogelijk moet zijn van en naar de begraafplaats. Echter, wij zijn ervan overtuigd dat die verkeersafwikkeling op de toegangswegen naar de randen van het recreatiegebied Danikerberg/Danikerbos niet (goed) mogelijk is.
Enerzijds bezorgt de toegang vanuit het gehucht Daniken voor extra overlast voor de bewoners die daar wonen. Anderzijds is de toegang op de wegen vanaf de andere zijden (Ten Eysden en Sweikhuizen) niet goed mogelijk. Die wegen hebben geen openbaar karakter en zijn daarvoor niet geschikt.
Het voorgaande brengt ons als samenwerkende Wijkplatforms tot het indringende verzoek aan uw college, om de procedure tot het verlenen van toestemming voor het maken van een natuurbegraafplaats niet te starten.
Wij hopen oprecht dat u rekening houdt met de belangen van onze inwoners.
Als er voor u naar aanleiding van deze brief nog vragen zijn, dan zullen wij die graag beantwoorden. Bovendien zijn wij natuurlijk altijd bereid om een gesprek aan te gaan met uw college over deze kwestie.
Wij sturen deze brief ook naar het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van de gemeente Sittard-Geleen.
De brief werd ondertekend door voorzitters en secretarissen van de Stichting Wijkplatform Geleen-Zuid & de Kluis, Wijkplatform Oud Geleen en Stichting Wijkplatform Munstergeleen.