WIJwonen wil aanpassing nieuwbouwplannen zorgcomplex De Baenje

21 jul 2022, 16:00 Nieuws
dichtgetimmerde en met bouwhekken afgezette de baenje 1
De gebouwen van het voormalige zorgcomplex De Baenje aan de Schuttestraat in Sittard staan al geruime tijd leeg in afwachting van de slopershamer.
Omdat bewoners van de aangrenzende Baenjehof te maken kregen met overlast van mensen die inbraken in het leegstaande gebouw van De Baenje werden alle ramen en deuren op de begane grond van het gebouw dichtgetimmerd en zijn rondom het complex bouwhekken geplaatst. Sinds de voormalige bewoners van De Baenje zijn verhuisd naar de Hof van Serviam kunnen de bewoners van de Baenjehof geen gebruik meer maken van het restaurant van het verzorgingshuis of de dagbestedingsactiviteiten die er geboden werden. Zolang het oude gebouw van De Baenje niet is vervangen door nieuwbouw zullen zij daarvoor dus elders terecht moeten.
Initiatiefnemers voor de nieuwbouw van De Baenje - Zuyderland en ZOwonen - presenteerden eind augustus vorig jaar het plan voor de nieuwbouw aan de buurt. De bewoners van de omliggende straten schrokken met name van de massaliteit van de nieuwbouw. Om hun bezwaren te kunnen bundelen besloten ze tot oprichting van buurtcomité WIJwonen. Woensdagavond vond bij Foroxity op initiatief van WIJwonen een informatiebijeenkomst plaats waarvoor ook de leden van de nieuwe gemeenteraad waren uitgenodigd.
Tijdens de bijeenkomst stond WIJwonen stil bij de door Zuyderland en ZOwonen gepresenteerde plannen, bij een mogelijk alternatief daarvoor en werd aan de hand van een Woo-verzoek (vroeger heette dat een Wob-verzoek) een schets gegeven van het proces zoals dat tot nu is verlopen. Daarbij werd zonneklaar dat WIJwonen zonder meer voorstander is van nieuwbouw van De Baenje, maar niet conform het daarvoor door Zuyderland en ZOwonen gepresenteerde plan, dat deels uit 4 (bijna 14 meter hoog) en deels uit 6 bouwlagen (ruim 20 meter hoog) bestaat. Dat is aanzienlijk hoger dan de oude Baenje (ruim 11 meter hoog).
Het plan van Zuyderland en ZOwonen voor de nieuwbouw van De Baenje is volgens WIJwonen te massaal en veel te hoog en sluit op geen enkele manier logisch aan bij de bestaande bebouwing van de omliggende buurt zoals die historisch is gegroeid. Het oude complex deed dat wel.
Daarnaast stoort het WIJwonen dat er bij de totstandkoming van het in augustus vorig jaar door Zuyderland en ZOwonen gepresenteerde plan van bewonersparticipatie geen sprake is geweest. Dat had al tijdens de initiatieffase moeten gebeuren, immers: wie een garage naast zijn huis wil bouwen gaat op basis van normale omgangsvormen toch als eerste in gesprek met zijn buren. Maar dat geldt kennelijk niet als organisaties als Zuyderland en ZOwonen volumineuze nieuwbouw willen plegen, zo stelt WIJwonen. Vervolgens vonden er na een gesprek weliswaar enkele marginale aanpassingen plaats aan het plan, maar de massaliteit van de nieuwbouw bleef ongewijzigd. Een door WIJwonen gepresenteerd alternatief plan dat beter aansluit bij de omgeving en dat eenzelfde aantal wooneenheden telt als het plan van Zuyderland en ZOwonen werd van tafel geveegd met het argument dat het niet zou voldoen aan de eisen die Zuyderland en ZOwonen eraan stellen. "Wat die eisen zijn werd evenwel niet bekend gemaakt."
Volgens WIJwonen overschrijden de bouwplannen van Zuyderland en ZOwonen bovendien de voorwaarden van het geldende bestemmingsplan op forse wijze. Zo leiden de plannen tot gedeeltelijke bebouwing van het gebied dat de bestemming 'groen' heeft en worden de bouwvlakken overschreden. De maximale goothoogte van 9 meter wordt overschreden en datzelfde geldt voor de bouwhoogte (12 meter). Daarvoor is feitelijke een wijziging nodig van het bestemmingsplan. De gemeente wil die wijziging echter doorzetten via de zogenaamde 'kruimelgevallenregeling'. Die landelijke regeling werd ten tijde van de crisis in 2008 opgezet om te voorkomen dat kleine afwijkingen van een bestemmingsplan tot grote vertragingen in de uitvoering van een bouwplan zouden leiden. WIJwonen vraagt zich hardop af of in dit geval nog wel sprake is van kruimels, want het gaat in de ogen van het buurtcomité om fikse overschrijdingen van de in het geldende bestemmingsplan beschreven voorwaarden.
Tenslotte schetste WIJwonen de tijdlijn in dit dossier vanaf eind 2019 aan de hand van de documenten die van de gemeente werden ontvangen na een verzoek op basis van de wet open overheid (Woo). Daaruit blijkt volgens WIJwonen dat burgerparticipatie weliswaar wordt beleden, maar niet of onvoldoende wordt toegepast.
Aan het slot van de bijeenkomst stelt WIJwonen te streven naar het bereiken van een voor de buurt aanvaardbare oplossing, zodat er een nieuw verzorgingstehuis wordt gebouwd dat in de wijk past. "Voor het behalen daarvan schuwen wij niet de - mogelijk langdurige - procedurele weg." Maar vanzelfsprekend wordt er allereerst naar gestreefd om met Zuyderland en ZOwonen op één lijn te komen, liefst met de steun van de lokale politiek.
Om duidelijk te maken dat WIJwonen niet tegen nieuwbouw van De Baenje is, maar wel tegen de massaliteit van het huidige plan, volgt binnenkort nog een gesprek met de bewoners van de aan De Baenje grenzende Baenjehof.
ZOwonen zal na de vakantieperiode nog een informatiebijeenkomst voor omwonenden beleggen.