Wijzigingen in het ophalen van afval in 2023

28 dec 2022, 14:00 Nieuws
pmd zakken centrum sittard
Vanaf 1 januari verandert de frequentie waarmee RWM het afval ophaalt. Vanaf dan wordtelke twee weken PMD-afvalopgehaald.
Derestafvalcontainers worden één keer per vier weken opgehaald. Dat roept nogal wat vragen op.
De reden van de verandering is dat RWM en de gemeenten Beek, Sittard-Geleen en Stein graag willen dat afval beter wordt gescheiden. Landelijk is afgesproken dat in 2025 nog maar 100 kilogram restafval per inwoner per jaar mag worden weggegooid.
Het voordeel daarvan is dat grondstoffen zoals plastic en metaal opnieuw gebruikt kunnen worden. Het GFT kan worden verwerkt tot compost en biogas. Zo zijn minder nieuwe grondstoffen nodig en wordt het milieu minder belast.

Haalt RWM minder vaak afval op?

RWM haalt het restafval minder vaak op. Waar restafval eerst 1 keer per 2 weken werd opgehaald, is dat vanaf januari 1 keer per 4 weken. PMD wordt net vaker opgehaald. Daar gaan we van 1 keer per 4 weken naar 1 keer per 2 weken. De vrachtwagens rijden dus even vaak, maar met een ander doel.

Om welke containers gaat het?

De verandering heeft gevolgen voor de grote restafval containers (240L) en de PMD-zakken in de gemeenten Beek, Sittard-Geleen en Stein. In sommige gebieden veranderen de ophaaldagen voor de restafvalemmers (40L). De ondergrondse containers, de gele betaalzakken, GFT en oud papier worden even vaak opgehaald als vorig jaar. Kijk voor de juiste ophaaldagen in de RWM-app of op www.rwm.nl .