Winnaars Cultuurfonds Limburg Inspiratieprijs en Cultuurfonds Limburg Jongerencultuurprijs 2024 bekend

16 okt , 17:15 Nieuws
foto zina heuts
De Inspiratieprijs van het Cultuurfonds Limburg is dit jaar voor Nieuwe Helden Next Level. Dit jaar is het uitgangspunt ‘De stem van jongeren binnen cultuur’.
De Jongerencultuurprijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt aan Lena Claessen.
Emile Roemer, commissaris van de Koning en voorzitter van het Cultuurfonds Limburg reikt de prijzen op 28 november uit. De Inspiratieprijs bestaat uit een bedrag van € 15.000 en een bronzen object van Gabriel Guevara en de Jongerencultuurprijs uit een bedrag van € 2.500.
Nieuwe Helden is in 2011 in Roermond gestart vanuit een samenwerking van de gemeente Roermond, ECI-Cultuurfabriek, Wel.kom en SOML. Om meer jongeren in Limburg mee te kunnen laten doen én omdat na een aantal jaren jonge talenten aangaven door te willen groeien, is vanaf 2021 de onafhankelijke stichting Nieuwe Helden Next Level (NHNL) opgericht. In intensieve samenwerkingen met vele partners in het jongerenwerk, kunst- en cultuur, onderwijs en kartrekkers/rolmodellen uit de (urban) culture werkt NHNL momenteel met zes op elkaar aansluitende programmalijnen in Weert, Heerlen, Venlo, Roermond, regionaal/provinciaal en ook buiten Limburg.
De producties staan midden in de samenleving. Relevante verhalen en ervaringen van de jongeren zelf zijn altijd het uitgangspunt. Er wordt gewerkt vanuit het plezier van samenzijn; elkaar zien, horen, ondersteunen, inspireren en aanmoedigen. De groepen zijn vaak heel groot en zeer divers van samenstelling en het mooie is dat in een samenleving waar polarisatie lijkt te groeien, NHNL niet ondanks maar juist dankzij alle verschillen succesvol is.
Naast meer dan twintig basisproducties in de verschillende steden zijn er inmiddels ook al een tiental regionale, provinciale producties gemaakt zoals bijv. Stille Helden (over ons slavernijverleden en de impact daarvan voor jongeren nu), Stem (over mentale gezondheid), Even Weg (over escapisme en de soms harde werkelijkheid), It was all a dream (over hiphop), en Open Circles (samenwerking met Urbanatix uit Bochum met Limburgse en Duitse talenten).

Uit het juryrapport van het Cultuurfonds Limburg:

Inspiratieprijs
Ondanks een aantal ijzersterke bijdragen, kwam de jury tot een unanieme voordracht voor de Inspiratieprijs Cultuurfonds Limburg aan Nieuwe Helden Next Level. Een community waar jongeren tussen de 12-23 jaar hun creatieve skills niet alleen kunnen ontwikkelen maar ook het podium krijgen om dit te laten zien en hun verhaal te vertellen. Zo maken de jongeren op eigen initiatief en in eigen beheer voorstellingen die publiekelijk getoond worden. Dit alles onder professionele begeleiding van coaches werkzaam op het gebied van zang, dans, rap, hiphop, breakdance, spoken word, muziek, theater, presentatie, decor, licht, geluid, techniek en fotografie.
Jongerencultuurprijs
Dit jaar reiken wij voor het eerst een Cultuurfonds Limburg Jongerencultuurprijs uit. Naast de instellingen, die de stem van jongeren centraal stellen, willen we dit jaar ook een ambitieuze jongere, die al goed aan de weg aan het timmeren is, in het zonnetje zetten. De keuze van de jury is unaniem gevallen op Lena Claessen.
Duizendpoot Lena was in 2022 finalist bij Write Now! en won in 2023 met veel overtuiging de landelijke finale van Kunstbende in de categorie Taal. Onlangs heeft ze een bijdrage geleverd aan het boek ‘Opdat Wij Schrijven’, een boek over de herinrichting van het schrijfonderwijs. Dankzij en ondanks haar jonge leeftijd weet ze door middel van literatuur anderen te inspireren waarbij zij maatschappelijke thema’s niet uit de weg gaat.
Eervolle vermeldingen
Daarnaast wil de jury Nyxland en Kunstbende Limburg een eervolle vermelding toekennen voor de rol die zij nemen als het gaat om het centraal stellen van de ontwikkeling van jongeren en het uitdragen van hun stemmen.
De jury
De jury bestaat uit Chequita Nahar, voorzitter jury en bestuurslid Cultuurfonds Limburg, sieradenontwerper, docent en hoofd Fine Art and Design Maastricht Institute of Arts; Richard Dols, bestuurslid Cultuurfonds Limburg, programmeur en manager Filmhuis Zicht en manager Poppodium Volt; Sjanneke Hendrix o.a. mede-eigenaar House of Confetti en voormalig hoofdprogramma Zomerparkfeest en Jeanette Oostijen, voorzitter College van Bestuur Vista College en Mariëlle van Eijs, jurysecretaris.
Over het Cultuurfonds
Het Cultuurfonds investeert elk jaar ruim 40 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 4.000 projecten door heel Nederland, in het Caribisch deel van het koninkrijk en in Suriname. Dat doen we met de bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij, van onze schenkers en donateurs en samen met onze partners.
Het Cultuurfonds Limburg is een van de twaalf provinciale afdelingen.