Xavier Durlinger met vijftien messteken om het leven gebracht

12 jul 2023, 20:00 Nieuws
stille tocht xavier durlinger 02
De 19-jarige Xavier Durlinger uit Sittard is vorig jaar met vijftien messteken om het leven gebracht.
Dat liet het Openbaar Ministerie (OM) woensdag weten tijdens een eerste inleidende zitting voor de rechtbank in Roermond. Het OM verdenkt de 23-jarige Merlijn C. van de moord. De rechtbank verlengde diens voorarrest met drie maanden en wees een verzoek door het OM af de verdachte te laten observeren in het Pieter Baan Centrum.
De verdachte, net als Durlinger uit Sittard afkomstig, werd op 3 april opgepakt. De man wordt verdacht van moord of gekwalificeerde doodslag. Dat betekent iemand om het leven brengen om een ander strafbaar feit te verhullen, zoals diefstal.
Het lichaam van de 19-jarige Durlinger werd 19 mei vorig jaar gevonden op de Kollenberg in Sittard, een week nadat zijn moeder hem als vermist had opgegeven. Zijn lichaam was bedekt met bladeren en takken. De verdachte meldde zichzelf bij de politie met de fiets van de sleutel van Durlinger, naar eigen zeggen om de politie te helpen na het zien van een uitzending van Opsporing Verzocht, waarin de fiets centraal stond.
De verdachte was net zoals Xavier Durlinger voor eenzelfde wietlijn dealer waarbij wiet en pillen met dezelfde fiets werden afgeleverd. Bij een onderzoek in de woning van Durlinger op 13 mei vorig jaar vond de politie een grote hoeveelheid softdrugs en pillen.
De verdachte werd eerst als getuige gehoord. Uiteindelijk vond de politie bloed in onder meer een rugzak van de verdachte. Die werd daarop aangehouden. De rechtbank houdt de man vast omdat hij geen goede verklaring voor die bloedsporen heeft.
Volgens advocaat Mischa Geeratz moet bij vijftien messteken veel bloed zijn gevloeid, maar op de jas van de verdachte is geen bloed gevonden. Ook is er geen motief, aldus Geeratz. De raadsman vroeg vergeefs om vrijlating van de verdachte.
Volgens het OM maakt de jonge verdachte een wat kinderlijke indruk. Uit een psychologisch onderzoek bleek dat hij hoogbegaafd is. Hij zou veel wiet roken en een skater zijn. Maar het OM vindt dat er te veel aanwijzingen zijn dat C. Durlinger om het leven heeft gebracht. Aanwijzingen die volgens Geeratz echter vooral uit aannames zouden bestaan.