Zittesje sjörkaroptoch terug van gedwongen verlof

12 feb 2023, 14:11 Nieuws
sjorkarre optoch 2019 915x518 1
De enige carnavalsoptocht die in 2020 in Sittard doorging was de door het Optoch Kommitee Zitterd georganiseerde Sjörkaroptoch .
Daarin trekken vastelaovesvierdesj met fraai carnavalistisch en met lichtjes versierde kruiwagens door de binnenstad van Sittard, waarbij onderweg diverse drinkpauzes worden ingelast. De af te leggen afstand is niet al te groot, maar deelname is en blijft een uitdaging!
De editie van 2020 was na die van 2019 overigens pas de tweede in de historie. Een betrekkelijk nieuw evenement dus, dat nog moet groeien, maar dat gezien het in de eerste twee jaren vertoonde niveau beslist de potentie heeft om een blijvertje te worden.
In maart 2019 werd in Sittard de eerste Sjörkaroptoch gehouden. Dit in het kader van het 5x11 jarig bestaan van het Optochkommitee Zitterd (OKZ). Het werd een groot succes. Reden om er een jaarlijks vervolg aan te geven. Echter de coronapandemie gooide na de editie van 2020 roet in het eten.
Na drie jaar komt er op carnavalsmaandagavond 20 februari dan eindelijk toch die derde editie van de Sjörkaroptoch. De optocht begint bij cafe ’t Sjterfhoes op het Kerkplein en trekt vanaf 20:33 uur via het Kerkstraatje en de Limbrichterstraat richting Markt. Gezien de lengte van de optocht wordt bij Kafee de Kup voorzien in een eerste (drink-)pauze. Hier vindt later op de avond ook de ontbinding van de stoet en de prijsuitreiking plaats. Een vakkundige jury gaat alle sjörkarre kritisch waarderen. Deelnemers dienen zich vanzelfsprekend bij het oordeel van de jury neer te leggen, er bestaat geen mogelijkheid de VAR in te schakelen.

Deelname

Deelname aan deze optocht staat voor een ieder vrij. Wel zijn er enkele voorwaarden aan verbonden. Zo dient met een echte (eenwielige) sjörkar, zonder mechanische aandrijving, te worden deelgenomen. Verder moet de sjörkar voorzien zijn van (feest-)verlichting. Om vooraf zicht te krijgen op het aantal deelnemers stelt het OKZ aanmelding via [email protected] zeer op prijs.