IVN Born-Land van Swentibold stuurde vorige week een brief aan het College van B&W en de gemeenteraad waarin zorgen werden geuit over de voorgenomen kap van 46 volwassen rode beuken aan de Vredeslaan in Limbricht.
Reden voor de kap is de onveilige situatie bij de trottoirs, die door de worteldruk van de bomen ongelijk zijn komen te liggen en daardoor moeilijk begaanbaar zijn. IVN Born-Land van Swentibold vindt dat door te kiezen voor kap van de 46 volwassen beuken de makkelijkste en meest rigoureuze oplossing wordt gekozen. Verder stelt IVN dat er in de plannen geen veldwaarneming wordt gevraagd wat betreft beschermde flora en fauna (vleermuizen). Verder blijkt in de praktijk dat veel nieuw aangeplante bomen het vanwege de aanhoudende droogte in de afgelopen jaren niet reden en dat er veel langer nazorg nodig is dan twee tot drie jaar. Tenslotte vindt IVN de kap zonder compensatie in strijd met de provinciale plannen om tot een forse uitbreiding van het bomenbestand in de provincie te komen.
Naar aanleiding van de brief van IVN Born-Land van Swentibold stelt de fractie van GroenLinks/PvdA hierover vragen aan het College.
De fractie wil weten waarom men het onvermijdelijk acht, dat in de Vredeslaan in Limbricht tot massale
bomenkap moet worden overgegaan en vraagt welke alternatieven er zijn bekeken. Kap van bomen moet volgens GroenLinks/PvdA met uiterste terughoudendheid worden omgeven en alleen na zorgvuldig onderzoek en verkenning van alternatieven zou mogen worden ingezet.
De fractie wil dat het College de voorgenomen bomenkap in de Vredeslaan in Limbricht nog eens tegen het licht houdt, daarbij mede gebruikmakend van het aanbod van IVN Born-Land van Swentibold om in een aantal suggesties/alternatieve oplossingen te willen voorzien.
Verder vraagt de fractie of het College bekend is met de deplorabele staat waarin diverse herplante bomen in onze stad als gevolg van langdurige periodes van droogte verkeren en wat de gemeente doet om dit op te lossen.
Tot slot vraagt de fractie het College om, mede gelet op de verslechterende klimatologische omstandigheden, het beleidsmatig kader voor de instandhouding en vitalisering van het bomenbestand te actualiseren en daarbij nadrukkelijk ook het afwegingskader voor bomenkap te betrekken.