Goed nieuws voor de zorg- en welzijnssector in Limburg: het project CARAI (Care for AI Readiness Acquiring Insights) is officieel goedgekeurd door AiNed.
Via de lectoraten van AI en Zorg is Zuyd kartrekker van dit project. Het CARAI-project richt zich op het opzetten van een learning community waarin zorg- en welzijnsmedewerkers en studenten samen ontdekken welke vaardigheden nodig zijn om AI effectief toe te passen in de zorg. Dankzij deze samenwerking wordt AI toegankelijker, wat bijdraagt aan slimmere en efficiëntere zorg.
Het CARAI-project draait om samenwerking. Kennis- en zorg- en welzijnsinstellingen slaan de handen ineen. Zuyd werkt samen met de Open Universiteit, Universiteit Maastricht en VISTA college om het onderwijsgedeelte van de learning community vorm te geven. Al veel zorg- en welzijnsorganisaties in Limburg zijn aangesloten om te profiteren van de opgedane kennis. Het gaat tot nu toe om Zuyderland, Maastro, VieCuri, Meditta, Adelante, De Zorggroep, Welzijnsgroep Parkstad Limburg en Proteion. Met mkb-innovatiebegeleiders ORGfit en KEMBIT en samenwerkingspartners Brightlands Smart Services Campus, LIME, Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg, Academische Werkplaats Duurzame Zorg Limburg en EIZT ontstaat een sterk consortium dat verder kan groeien. Samen ontwikkelen we praktijkgerichte leermodules waarin zorg- en welzijnsmedewerkers en studenten leren hoe ze AI kunnen toepassen in hun dagelijks werk.
De uitdagingen in zorg en welzijn zijn duidelijk: een toenemende zorgvraag en een tekort aan personeel. AI biedt kansen om de zorg beter en efficiënter te maken. Met CARAI worden belangrijke stappen gezet om AI een plek te geven in de zorg. Van het digitaliseren van data tot het toepassen van slimme AI-oplossingen. Denk aan systemen die zorgverleners helpen bij administratieve taken of AI die kan helpen bij het opstellen van betere behandelplannen.
Dit project plaatst Limburg in een unieke positie. De komende jaren krijgen zeker 800 zorg- en welkzijnsmedewerkers en 400 studenten de kans om te leren hoe AI hun werk kan verbeteren. Dit zorgt voor betere zorg, meer tijd voor patiënten, en een sterkere regionale zorgsector die klaar is voor de toekomst. Door de samenwerking tussen onderwijsinstellingen, zorgorganisaties en mkb-techexperts wordt Limburg dé plek waar innovatie en zorg hand in hand gaan.
Met CARAI zorgen we ervoor dat zorg- en welzijnsmedewerkers en studenten meer leren over het toepassen van AI en van elkaar. In echte zorgomgevingen ontdekken ze hoe AI kan bijdragen aan betere zorg voor iedereen. Via de AI-hub Brightlands van de Brightlands Smart Services Campus wordt het materiaal uit de learning community verder verspreid, zodat de impact verder reikt dan alleen Limburg. CARAI is de eerste stap naar een toekomst waarin AI en zorg onlosmakelijk verbonden zijn.
Het CARAI-project richt zich op het opzetten van een learning community waarin zorg- en welzijnsmedewerkers en studenten samen ontdekken welke vaardigheden nodig zijn om AI effectief toe te passen in de zorg.
Zuyd Hogeschool is een ambitieuze kennisinstelling in het hart van Europa met drie kernactiviteiten: onderwijs voor studenten, trainingen en opleidingen voor professionals, en onderzoek voor bedrijven en instellingen. Al jaren staan verschillende opleidingen van Zuyd in de top van de keuzegidsen. Dit hangt mede samen met de persoonlijke aandacht en kleinschaligheid van Zuyd. Bovendien werkt Zuyd ‒ over de grenzen van disciplines en organisaties heen ‒ intensief samen met het bedrijfsleven, (kennis)instellingen uit diverse sectoren en overheden, vanuit de overtuiging dat de 21e eeuw niet alleen om kennis vraagt, maar ook om het vermogen die kennis in praktijk toe te passen. Zowel binnen als buiten de (Eu)regio. De wortels en expertise van Zuyd gaan meer dan honderd jaar terug. Vanuit die kracht en in lijn met de sterktes van de (Eu)regio, concentreert het onderzoek van Zuyd zich rond de thema’s Innovatieve zorg en technologie, Transitie naar een duurzame gebouwde omgeving, Life Science and Materials, en Smart Services. Met 1.700 medewerkers biedt Zuyd zijn 14.000 studenten vijftig bachelor- en masterprogramma’s aan. Meer informatie: www.zuyd.nl.