Zuyderland wil met AI 'no shows' terugdringen

11 okt , 12:00 Nieuws
enkele vlag blauwe lucht zuyderland ziekenhuis11
Sittard-Geleen.nieuws.nl
Bij Zuyderland worden jaarlijkse vele tienduizenden afspraken met patiënten gemaakt voor een bezoek aan een van de poliklinieken.
In de praktijk komt het regelmatig voor dat mensen zonder afmelding niet komen opdagen op de gemaakte afspraak. Dit kost onnodig geld en capaciteit.
Afspraken worden vergeten maar ook gemist, zo is de ervaring in veel ziekenhuizen. Bijvoorbeeld doordat de afspraak kortgeleden is verzet, omdat sommige patiënten digitaal niet vaardig zijn of omdat ze de Nederlandse taal niet goed beheersen. Door patiënten kort voor hun afspraak te bellen, kan worden voorkomen dat ze niet komen opdagen. In 2023 werden er dertigduizend 'no shows' geregistreerd.
Het eigen Data Science Team van Zuyderland van de afdeling Business Intelligence heeft op basis van artificiële intelligentie (AI) bij wijze van proef voor een drietal poliklinieken een voorspellingsmodel ontwikkeld. Daarmee worden patiënten geselecteerd die kort voor hun afspraak worden gebeld. De proef leert dat het aantal 'no shows' met deze aanpak aanzienlijk kan worden teruggedrongen.
Het ziekenhuis is dan ook van plan om meer poliklinieken bij deze werkwijze te betrekken.
Volgens Zuyderland vonden de patiënten die benaderd werden het over het algemeen prettig om een telefonische reminder te krijgen van de afspraak.