Aftasten is begonnen

Het CDA, de grootste partij in de gemeenteraad na de verkiezingen van afgelopen woensdag, nodigde kort na het bekend worden van de definitieve uitslag de fractieleiders uit voor een eerste informatieronde. 

Alle fractieleiders accepteerden de uitnodiging voor die eerste bijeenkomst, die zaterdagmiddag in de raadszaal van het gemeentehuis in Geleen werd gehouden. Daar gaven zij kort aan wat zij van de coalitiebesprekingen verwachten. 
Volgens lijsttrekker Pieter Meekels van het GOB geeft de verkiezingsuitslag aan dat de kiezer vertrouwen heeft in de huidige coalitie waarin het CDA en het GOB staan voor stabiliteit en continuïteit. Het GOB sluit op voorhand niemand uit van een nieuwe coalitie.
Jan-Willem Pieters van de VVD gaf als grote verliezer van de verkiezingen aan dat hem bescheidenheid past en dat de VVD zich constructief zal opstellen.
Marleen van Rijnsbergen van de SP vindt het prima dat het CDA het voortouw neemt en gaf aan dat wat de SP betreft beslist rekening moet worden gehouden met de partijen die met de raadsverkiezingen zetels hebben gewonnen.
De Stadspartij relativeerde haar zetelverlies met de opmerking dat een grote stemmentrekker – Hub Lemmens – niet meer mee deed aan de verkiezingen.  De partij is ondanks het verlies van een zetel nog altijd de derde partij qua grootte in Sittard-Geleen. Lijsttrekker Fred den Rooijen drong aan op een brede coalitie.
Hetzelfde gold voor Math Nijsten, lijsttrekker van nieuwkomer DNA: ook daar een voorkeur voor een brede coalitie.
Namens OPA hechtte lijsttrekker Piet Veugen eraan te zeggen dat – in tegenstelling tot hetgeen burgemeester Sjraar Cox op de avond van de verkiezingsdag had gezegd – de tweede zetel niet is verdiend wegens een lijstverbinding met de VVD. En dat hij best graag een restzetel als derde zetel zou willen hebben gekregen ten koste van de VVD.  Hij wees erop dat het geschamper van sommigen op het initiatief om met OPA te starten achteraf onterecht is gebleken en dat de zittende coalitie toch 3 zetels heeft verloren. Ook wat OPA betreft moet er een brede coalitie komen, en dan liefst een met veel aandacht voor de sociale paragraaf.
Namens GroenLinks voerde Frans Benders het woord omdat lijsttrekker Kim Schmitz haar stem kwijt was. Als oorzaken voor het zetelverlies van GroenLinks haalde hij aan dat de partij op landelijk niveau  een aantal ongelukkige beslissingen heeft genomen en verkeerde keuzes heeft gemaakt.  Volgens GroenLinks moet het huidige beleid van de coalitie worden voortgezet. Daarin was sprake van een goede samenwerking en een gezamenlijk gedragen visie op de ontwikkelingen in de stad. Er was onderling vertrouwen en er lag een basis voor stabiel bestuur. Maar ook GroenLinks vindt dat er nu een breder draagvlak voor de coalitie nodig is.
De PvdA zag  – ondanks haar verlies – geen afwijzing van het gevoerde beleid in de verkiezingsuitslag. Ook de PvdA wil bredere steun voor de coalitie, en dan liefst uit progressieve hoek, zo laat lijsttrekker Ruud Guyt weten.
Bert Kamphuis van D66 wees op het belang van de ontwikkelingen rond decentralisaties (Wmo), Chemelot-Campus en VDL Nedcar. Ook wat D66 betreft mag er een bredere steun komen voor de coalitie en moet daarbij rekening worden gehouden met de winnaars van de verkiezingen.
Het CDA tenslotte geeft bij monde van lijsttrekker Noël Lebens aan  dat er op voorhand nog geen coalitie vaststaat en dat hij zo snel mogelijk wil beginnen met individuele gesprekken met de fractieleiders van de partijen. Het GOB zou liever eerst met het CDA om tafel willen om vooraf onderling al een aantal zaken duidelijk  te krijgen. Per slot van rekening zegt zowat iedereen dat CDA en GOB  samen in de coalitie verder moeten. Het CDA wenst echter vast te houden aan het plan om eerst individuele gesprekken te voeren, ook om te voorkomen dat men de indruk krijgt dat alles al van tevoren is geregeld.
Cookieinstellingen