Bakelants wint tweede etappe Tour

Foto:

Jan Bakelants heeft zondag de tweede etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Belg van Radioshack bleef na een rit van Bastia naar Ajaccio over 156 kilometer een achtervolgende groep nipt voor. 

Hij neemt de gele trui over van Marcel Kittel, die op ruime achterstand finishte. Peter Sagan werd tweede, voor de Pool Michal Kwiatkowski. Kittel behoudt wel de groene trui.
Lars Boom toonde zich net als in de openingsetappe strijdlustig. De Brabander tekende op Corsica opnieuw de vlucht van de dag. Hij kwam op de eerste klim van de dag als eerste boven en reed daardoor enige tijd virtueel in de bolletjestrui. Aan de voet van de volgende beklimming moest hij medekoplopers David Veilleux en Blel Kadri echter laten gaan.
Ook de twee overgebleven vluchters hielden geen stand. Op de Col de la Serra van de derde categorie en de Col da Vizzavone van de tweede categorie konden onder anderen Europcar-renners Thomas Voeckler en Pierre Rolland zich niet langer inhouden. Rolland kwam op de zwaarste klim van de dag als eerste boven en pakte daardoor de bergtrui.
Voor de sprinters, onder wie Kittel, bleek het parcours te selectief, waardoor slechts een flink uitgedund peloton de finale inging. Chris Froome probeerde een gat te slaan op de Col du Solario, op twaalf kilometer van de streep het laatste obstakel van de dag, maar hij kreeg geen ruimte van de concurrentie.
Bakelants, Juan Antonio Flecha, Sylvain Chavanel, Jakob Fuglsang, Gorka Izagirre en Manuele Mori kregen wel enige ruimte. Waar de andere aanvallers net werden ingerekend, troefde Bakelants onder anderen Sagan wel af. Bram Tankink was op de veertiende plaats de beste Nederlander. Ook Bauke Mollema, Robert Gesink en Wout Poels zaten mee.
In het klassement houdt Bakelants David Millar en Julien Simon achter zich. Zij hebben net als veel renners een seconde achterstand. Maandag staat de laatste etappe op Corsica op het programma: een rit van Ajaccio naar Calvi over 145,5 kilometer.
Door: Novum
Cookieinstellingen