Fortuna Sittard breekt de ban en boekt eerste uitzege

Op een besneeuwd en glad veld is Fortuna Sittard er tegen Achilles ’29 vrijdagavond dan eindelijk in geslaagd om drie punten te pakken in een uitwedstrijd. Een mooi debuut voor coach Sunday Oliseh.

Scheidsrechter Martens besloot dat er op het besneeuwde kunstgrasveld gevoetbald kon worden mits de lijnen zichtbaar werden gemaakt. En dat was slecht nieuws voor Achilles-trainer Eric Meijers, die liever had gezien dat het duel werd afgelast.

Hij kon immers nog niet beschikken over Jesse Edge, Antonio Stankov en Wim Bokila. Het tijdens de winterstop aangetrokken drietal bleek vandaag nog niet speelgerechtigd. Fortuna’s nieuwe doelman Miguel Santos was dat wel en stond van meet af aan onder de lat. Leon ter Wielen – vorig jaar nog uitkomend voor Achilles ’29 – zat als reserve op de bank.

Het voetbal op het glibberige veld was zeker in de eerste helft niet geweldig. Beide ploegen wisten dan ook maar enkele kleine kansen te creëren en gingen met 0-0 de rust in. Na rust zagen de ruim 200 meegereisde Fortuna-supporters Gavin Vlijter na een blunder van Achilles-doelman Te Loeke Fortuna Sittard in de 58e minuut op voorsprong brengen. Fortuna Sittard was in de tweede helft beslist de beter ploeg en had enkele kansen om de voorsprong te vergroten. Dat gebeurde niet, maar omdat ook de nul werd vastgehouden boekte Fortuna Sittard onder de nieuwe coach Sunday Oliseh de eerste uitoverwinning van dit seizoen. De laatste overwinning van Fortuna Sittard dateerde van 14 oktober, toen thuis van VVV werd gewonnen. In de daaropvolgende 9 duels haalde de ploeg slechts één punt. Aan die belabberde reeks is nu een einde gekomen.

De opstelling van Fortuna Sittard: Miguel Santos in het doel, Christopher Braun, Ferry de Regt, Kamen Hadzhiev, Perr Schuurs, Djibril Dianessy, Roald van Hout, Marco Ospitalieri, Jorrit Smeets, Abdelaziz Khalouta (57′ Purzycki), Gavin Vlijter.

Scheidsrechter Martens kreeg assistentie van grensrechters Koopman en Janssen en vierde official Veekam en gaf een gele kaart aan de Fortunezen Khalouta, Dianessy en Van Hout.

Aanstaande vrijdag speelt Fortuna Sittard om 20:00 uur het eerste thuisduel van 2017. Tegenstander is dan SC Telstar.