Rechter bepaalt: Juul Franssen moet terug in judoselectie

2015 - Franssen (links) tegen Agbegneno
2015 - Franssen (links) tegen Agbegneno
Foto: Interfase [CC BY-SA 4.0] via Wikimedia Commons

De rechtbank in Utrecht heeft woensdag bepaald dat de Judo Bond Nederland (JBN) de uit Reuver afkomstige judoka Juul Franssen niet langer mag uitsluiten van internationale wedstrijden.

Bovendien moet de international per direct weer worden opgenomen in de nationale selectie. Dat is de uitkomst van een kort geding dat de sportvrouw had aangespannen tegen de bond.

Het uitsluiten van deelname aan internationale toernooien zou in feite het einde van de topsportcarrière van Franssen betekenen. Dat gaat de rechtbank te ver. Bovendien heeft de bond met twee andere judoka’s afwijkende afspraken gemaakt. “De bond heeft geen steekhoudende argumenten aangevoerd, waarom dat met Franssen niet kan”, oordeelde de rechter.

Hij vindt dat JBN tot een ‘maatwerkoplossing’ moet komen met Franssen, waardoor zij zich met haar eigen trainers kan voorbereiden op de Olympische Spelen. “Met haar trainers in Rotterdam heeft zij een vertrouwensband opgebouwd. Franssen is de beste Nederlandse judoka in de categorie tot 63 kilogram. Zij is de zesde op de wereldranglijst. Zij heeft zelf deze positie bereikt, in de oude situatie. Er zijn geen aanwijzingen dat het in de nieuwe situatie beter zou gaan”, beargumenteerde de rechter.

Wel moet de sportvrouw zich zoveel mogelijk aan de centrale afspraken houden. Ze hoeft niet standaard op de centrale locatie in Papendal, maar wel zoveel mogelijk in Arnhem komen trainen.

De uitspraak van de rechter in dit kort geding is ook van belang voor andere sporters die zich geconfronteerd zien met een sportbond die zich star opstellen tegenover hun atleten.

Cookieinstellingen