Fortuna Sittard opent seizoen tegen FC Dordrecht met 5-1 zege

Vrijdagavond ging de nieuwe Jupiler League competitie van start. Fortuna Sittard trapte om 20:00 uur af tegen het vorig seizoen als voorlaatste geëindigde FC Dordrecht.

Tegen de Dordtenaren, die vanavond met een behoorlijk vernieuwd team aantraden, moest blijken wat de waarde is geweest van Fortuna’s gladjes verlopen voorbereiding op het nieuwe seizoen: drie gelijke spelen en vijf overwinningen. De selectie van Fortuna Sittard telde vanavond bij de aftrap negen spelers die vorig seizoen ook deel uitmaakten van het team, dat na de winterstop onder leiding van Sunday Oliseh steeds beter begon te draaien.

FC Dordrecht zocht vanaf de aftrap direct de aanval, maar al snel nam Fortuna Sittard het heft in handen. Het team van Sunday Oliseh zette de Zuid-Hollanders stevig onder druk. In de 7e minuut voorkwam een verdediger van Dordrecht dat Stokkers kon scoren door de bal loeihard over het eigen doel te schieten. Na 10 minuten was Fortuna Sittard al aan de vierde hoekschop toe. Dat er een doelpunt zou vallen voor Fortuna leek slechts een kwestie van tijd en dat was ook zo: Lisandro Semedo kon in de 15e minuut ongehinderd uithalen nadat een verdediger van Dordrecht was uitgegleden. De Portugese aanvaller deponeerde de bal zuiver in de linkerbenedenhoek van het doel en scoorde zo voor Fortuna Sittard het eerste doelpunt in de nieuwe competitie. Tien minuten later brak Finn Stokkers door de laatste linie van Dordrecht. Alleen voor doelman Renze Fij faalde hij niet. Fortuna Sittard kon met een comfortabele 2-0 stand aan de thee, Dordrecht had in de eerste helft amper wat in te brengen.

FC Dordrecht kwam na rust een stuk gedrevener uit de kleedkamer en ging op jacht naar de aansluitingstrefffer. Die kwam er echter niet. Finn Stokkers scoorde in de 63e minuut zijn tweede en Fortuna’s derde doelpunt van de avond. Twee minuten later was de stand plotseling 4-1. In de 64e minuut scoorde Gustavo Hamer tegen voor Dordrecht en weer een minuut later maakte de voor Vlijter ingevallen André Vidigal er uit een voorzet van Dianessy met een listig hakballetje 4-1 van.

In de extra tijd werd de doorgebroken Stefan Askovski – hij viel in voor Finn Stokkers – aan de rand van de 16-meter gevloerd, wat Wermeskerken van Dordrecht een rode kaart opleverde. Een oerdomme ingreep bij een 4-1 achterstand in de blessuretijd van een wedstrijd… De vrije trap van Perr Schuurs werd in eerste instantie gestopt, maar Stefan Askovski was attent, scoorde uit de rebound en kreeg zo alsnog genoegdoening.

Fortuna Sittard liet in het eerste duel van de nieuwe competitie bij tijd en wijle fraaie aanvallen en mooie combinaties zien en kreeg herhaaldelijk de handen op elkaar. Daar kom je voor naar het stadion.

Oliseh stuurde de volgende elf spelers het veld in: Miguel Santos, Chris Braun, Perr Schuurs, Marco Ospitalieri, Finn Stokkers (80′ Stefan Askovski), Gavin Vlijter (55′ André Vidigal), Djibril Dianessy, Dries Saddiki, Jorrit Smeets (88′ Clint Essers) en de nieuwe aanwinsten Wessel Dammers en Lisandro Semedo.

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter M. Pérez, geassisteerd door T. Krijt en S. Nanninga en vierde official B. Sahiner. Pérez gaf geel aan Saddiki en Ospitalieri.

Aanstaande vrijdag speelt Fortuna Sittard uit tegen Jong Ajax. Op vrijdag 1 september staat om 20:00 uur het volgende thuisduel op het programma. Dan is Almere City FC de tegenstander.