Fortuna Sittard geeft Jong AZ oorwassing

Fortuna Sittard heeft vrijdagavond de thuiswedstrijd tegen Jong AZ zeer overtuigend met 5-1 gewonnen.

Daarmee geeft de club de sinds 17 maart van dit jaar ingezette onafgebroken thuiszegereeks een vervolg. De teller staat nu op 8.
Daarmee is de club er niet in geslaagd om de sinds 17 maart van dit jaar ingezette onafgebroken thuiszegereeks – de laatste 7 thuisduels werden allemaal gewonnen – voort te zetten.

Beide ploegen stonden nooit eerder tegenover elkaar. Jong AZ werd afgelopen seizoen met overmacht kampioen in de Tweede Divisie en promoveerde daardoor naar de Jupiler League. En daar deed de ploeg het tot vrijdagavond eveneens prima: de Zaankanters behaalden in de eerste vijf wedstrijden van de competitie evenveel punten als Fortuna Sittard. Ook het doelsaldo was gelijk, alleen had Fortuna Sittard een doelpunt meer gescoord dan Jong AZ. De Alkmaarders kregen een doelpunt minder tegen dan Fortuna.

Het rustsignaal werd begroet met een daverend applaus voor de thuisploeg, die de eerst helft attractief aanvallend voetbal op de mat legde. Na 10 minuten aftasten over en weer – waarbij overigens duidelijk werd dat jong AZ een goed voetballend team heeft – kwam de thuisploeg in de 12e minuut op voorsprong door een doelpunt van Djibril Dianessy. De Fransman in Sittardse dienst verzilverde de rebound nadat Jong AZ-doelman Olij een schot van Finn Stokkers uit zijn doel wist te houden.

Vanaf dat moment was het hek van de dam. Dianessy verzilverde in de 15e minuut een penalty nadat doelman Olij Finn Stokkers in de 16-meter aantikte, waardoor diens doelpoging faalde. Een minuut later vond Jong AZ razendsnel uit een flitsende aanval de aansluiting, en weer een minuut later was de kloof opnieuw twee doelpunten, nu door een treffer van Lisandro Semedo. Hij scoorde uit een dubbele rebound de 3-1. Daarna liet Fortuna zich wat terugzakken, om er vervolgens met razendsnelle counters uit te komen. Perr Schuurs tekende in de 41e minuut de 4-1 aan en het scheelde een haar of Dianessy had er op slag van rust ook nog 5-1 van gemaakt. Dat bleef de Alkmaarders voorlopig bespaard.

Na rust bleef Fortuna Sittard aandringen. Ook Jong AZ bleef jagen op een treffer, maar werd consequent vroeg in de opbouw gestoord en kon zo amper gevaarlijk worden. Fortuna knokte voor elke bal en was Jong AZ meestal net een stapje voor. Dat leidde in de 70e minuut tot de vijfde treffer van Fortuna Sittard en de tweede van de avond van Lisandro Semedo. In de 81e minuut kreeg Djibril Dianessy een publiekswissel en mocht Ufukcan Engin zijn debuut maken voor Fortuna. Ook Bo Breukers maakte zijn debuut. Hij verving Stefan Askovski kort voor tijd.

Fortuna Sittard kon nog niet beschikken over Lars Hutten. De aanvallende middenvelder is nog niet speelgerechtigd omdat de vereiste papieren uit Duitsland nog niet allemaal binnen zijn. Ook Jorrit Smeets was er vrijdagavond niet bij: hij was geschorst vanwege de rode kaart die hij dinsdag in de slotfase van het bekerduel tegen VV Noordwijk opliep.

Coach Sunday Oliseh  startte de wedstrijd met de volgende opstelling: Miguel Santos, Christopher Braun (74′ Kai Heerings), Perr Schuurs, Wessel Dammers, Marco Ospitalieri, Dries Saddiki, Clint Essers, Lisandro Semedo, Djibril Dianessy (81′ Ufukcan Engin), Stefan Askovski (87′ Bo Breukers) en Finn Stokkers.

Het duel stond onder leiding van Laurens Gerrets, geassisteerd door de heren Thys en Vanpoucket en vierde official Hensgens. De 2822 toeschouwers zagen Gerrets geel trekken voor Olij, Hatzidiakos, Koopmeiners en Van Rhijn van Jong AZ.

Door deze fraaie zege en het gelijkspel van MVV Maastricht tegen SC Cambuur staat Fortuna Sittard nu aan kop in de strijd om de eerste periode.

Op vrijdag 29 september speelt Fortuna Sittard uit tegen SC Telstar. De eerstvolgende thuiswedstrijd wordt gespeeld op vrijdag 6 oktober. Dan is het afgelopen seizoen uit de eredivisie gedegradeerde N.E.C. te gast. De wedstrijd begint om 20:00 uur.