Fortuna Sittard verliest thuis met 2-1 van N.E.C. Nijmegen

Na een klinkende uitzege tegen Telstar – met de 0-6 overwinning werd een clubrecord neergezet – speelde Fortuna Sittard vrijdagavond thuis de topper tegen N.E.C. Nijmegen.

Vorige week versloeg N.E.C. in de Goffert MVV Maastricht met 4-1. Vandaag wilden de Nijmegenaren proberen om het team van Sunday Oliseh uit zijn positieve flow te halen. Fortuna kende immers een uitstekende seizoensstart. Verder won de club de laatste acht thuiswedstrijden op rij en daar wilden de spelers graag een negende thuiszege aan toevoegen.

In de eerste helft zagen de 4.567 toeschouwers twee ploegen die de aanval zochten. Finn Stokkers schoot voor Fortuna Sittard in de 6e minuut de 1-0 tegen de touwen. N.E.C. ging op jacht naar de gelijkmaker en dat leverde Fortuna in de counter een aantal levensgrote scoringskansen op. N.E.C.-doelman Joris Delle wist echter een grotere achterstand voor zijn ploeg te voorkomen. In de 16e minuut mocht Mohamed Rayhi verwoestend uithalen op een voorzet van links; Miguel Santos was kansloos tegen de afgevuurde kanonskogel. In het resterende half uur van de eerste bleef N.E.C. dreigend en goed combineren, maar de beste kansen waren beslist voor Fortuna. De geelgroenen verzuimden echter de trekker over te halen.

In de tweede helft had N.E.C. de eerste 25 minuten het betere van het spel. Verdediger Guus Joppen bracht N.E.C. in de 51e minuut op voorsprong. Nu was het aan Fortuna om op jacht te gaan naar de gelijkmaker. Dat gebeurde vaak veel te gehaast met veel balverlies tot gevolg, waardoor N.E.C. niet echt in de problemen werd gebracht. Die problemen kwamen er pas nadat Joppen in de 69e minuut zijn tweede gele kaart kreeg toen hij aan de rand van het strafschopgebied een overtreding beging op Lisandro Semedo. Fortuna voerde de druk vervolgens hoog op, maar met wat geluk wist N.E.C. de voorsprong vast te houden.

Daarmee komt een einde aan een memorabele reeks van acht thuisoverwinningen op rij. Het publiek zag vanavond een duel dat van de eerste tot de laatste minuut boeide en bleef dan ook massaal tot het laatste fluitsignaal de thuisploeg aanmoedigen. Een gelijkspel was wel op zijn plaats geweest.

Coach Sunday Oliseh  startte de wedstrijd met de volgende opstelling: Miguel Santos, Christopher Braun, Wessel Dammers, Marco Ospitalieri, Dries Saddiki, Clint Essers, Jorrit Smeets, Lisandro Semedo, Djibril Dianessy, Stefan Askovski (56′ Mickael Malsa – 83′ Kai Heerings) en Finn Stokkers. Perr Schuurs en André Vidigal waren niet beschikbaar vanwege interlandverplichtingen.

Het duel stond onder leiding van scheidsrechter Martin Pérez, met assisentie van Patrick Langkamp en Terry Hoekstra en vierde official Jannick van der Laan. Pérez trok rood (2x geel) voor Guus Joppen en geel voor Mohamed Rayhi en doelman Joris Delle (tijdrekken) van N.E.C. Nijmegen. Aan Fortunazijde was er geel voor Wessel Dammers.

Op vrijdag 13 oktober speelt Fortuna Sittard in De Geusselt in Maastricht de Limburgse derby tegen MVV Maastricht. De Maastrichtenaren verloren vanavond met 3-2 bij Almere City. Op vrijdag 20 oktober speelt Fortuna Sittard thuis tegen FC Eindhoven. Beide wedstrijden beginnen om 20:00 uur.