Fortuna Sittard weet niet te winnen van FC Eindhoven

Fortuna Sittard speelde vrijdagavond thuis tegen FC Eindhoven. Bij winst zou het team van Sunday Oliseh de kansen op een plek in de nacompetitie in eigen hand houden.

En bij winst én puntenverlies van FC Den Bosch en N.E.C. Nijmegen zou Fortuna die plek vanavond al verdiend hebben. Het liep evenwel anders. Fortuna speelde met 2-2 gelijk. N.E.C. won in Volendam.

Fortuna Sittard trof in FC Eindhoven een tegenstander die van meet af aan de aanval zocht en het de Fortuna-verdediging bij tijd en wijle behoorlijk moeilijk maakte. Na 30 minuten haalde coach Sunday Oliseh verdediger Clint Essers naar de kant om Stefan Askovski in te brengen. Schuurs schoof vervolgens van het midddenveld terug naar de verdediging. Over en weer waren er enkele uitstekende kansen.

In de 37e minuut kwam Fortuna Sittard goed weg toen Mart Lieder vrij voor Santos, die eerder al met een uitstekende redding voorkwam dat FC Eindhoven op voorsprong kwam, naast schoot.

Eindhoven vreesde vooraf de razendsnelle omschakeling van Fortuna. Dat die vrees niet onterecht was bleek in de 43e minuut, toen Djibril Dianessy een perfect uitgevoerde en razendsnelle aanval van Fortuna uitstekend afrondde door een op maat gegeven voorzet van Finn Stokkers achter doelman Ruud Swinkels te schieten.

Ook na rust kreeg Fortuna niet echt grip op de tegenstander. FC Eindhoven kwam in de 57e minuut op gelijke hoogte uit een strafschop van Mart Lieder na een overtreding van Perr Schuurs. Fortuna zette daarop nog eens extra aan en dat leidde in de 70e minuut tot een nieuwe voorsprong, toen Stefan Askovski de rebound intikte nadat Swinkels in eerste instantie nog een inzet van Stokkers wist te keren. Eindhoven ging op jacht naar de gelijkmaker en die kwam er ook. In de 81e minuut schoot Deschilder de bal vanaf de rand van het strafschopgebied voor Santos onhoudbaar in de kruising. Fortuna slaagde er ondanks veel druk op het doel van FC Eindhoven niet meer in om voor de derde keer op voorsprong te komen.

Doordat N.E.C. vanavond won in Volendam en Jong Ajax verloor van Go Ahead Eagles staan Fortuna, Jong Ajax en N.E.C. gedeeld op de eerste plaats in de eerste periode. Fortuna gaat daarbij aan kop omdat de club het beste doelsaldo  heeft.

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Teuben. Hij kreeg assistentie van grensrechters De Nas en Ozinga en vierde official Hensgens. De 5266 toeschouwers zagen Teuben geel trekken voor de Fortunezen Wessel Dammers en Perr Schuurs en voor De Silva van FC Eindhoven.

Opstelling Fortuna Sittard: Miguel Santos, Christopher Braun, Clint Essers (32′ Stefan Askovski), Wessel Dammers, Marco Ospitalieri, Dries Saddiki, Stefan Askovski, Jorrit Smeets, André Vidigal, Finn Stokkers en Djibril Dianessy. Aanvaller Lisandro Smedo ontbrak vanwege een schorsing.

Aanstaande dinsdag speelt Fortuna Sittard thuis het bekerduel tegen Go Ahead Eagles. Volgende week speelt Fortuna Sittard uit tegen De Graafschap. Dan moet er gewonnen worden om deelname aan de nacompetitie veilig te stellen.