Max Verstappen rijdt geweldige race maar mist het podium

Max Verstappen reed een geweldige Grand Prix in Austin. Gestart vanaf plek 16 kwam hij als derde over de finish.

In de laatste ronde wist hij de op de derde plek rijdende Ferrari-coureur Kimi Räikkönen met een fenomenale inhaalactie in een lastige bocht te passeren. De race stewards constateerden echter dat hij niet reglementair had ingehaald. Verstappen passeerde de Fin door er vol over de curbstones langs te flitsen, een actie die het Amerikaanse publiek uit hun dak deed gaan en die een Red Bull-medewerker de uitspraak ontlokte “It’s go-carting!”. Verstappen raakte daarbij echter heel even met 4 wielen buiten de baan en had daarmee onreglementair voordeel. De Fin mocht daarop alsnog naar het podium omdat Verstappen een tijdstraf van 5 seconden kreeg opgelegd.

Red Bull teambaas Christian Horner verweet de jury niet consequent te handelen omdat zich tijdens de race – en trouwens ook tijdens de kwalificatierace van zaterdag – meerdere vergelijkbare situaties hebben voorgedaan die niet eens in behandeling werden genomen. Verstappen zelf was evenmin te spreken over de beslissing van de FIA-stewards. “Die kunnen beter thuis op de bank naar de wedstrijd gaan zitten kijken” was daarbij nog zijn meest vriendelijke uitspraak. Op social media ging men wereldwijd los op de beslissing van de FIA. #FuckTheFIA werd trending op Twitter.

Mede door zijn actie en door een fenomenale inhaalrace werd de Limburger uitgeroepen tot Driver of the day. Daniel Ricciardo viel in de 16e ronde uit. “Engine gone”, zei hij over de boordradio. De Renault krachtbron van zijn bolide hield er plotseling mee op.

Na de kwalificatierace van zaterdag werd Verstappen teruggezet naar plek 18, maar dat werd vandaag plek 16 omdat onder andere Vandoorne nog een gridstraf kreeg. Na 10 ronden was Max opgeschoven naar plek 6. Na 21 ronden reed hij zelfs twee rondes aan kop nadat de Ferrari’s en de Mercedessen een pitstop hadden gemaakt, terwijl hij nog op zijn eerste setje softs reed.

Winnaar werd Lewis Hamilton. Hij startte van pole, werd ingehaald door Vettel, maar dat zette de Brit later weer recht, waarna hij onbedreigd naar de finish reed. Vettel finishte als tweede.