Fortuna Sittard grijpt naast de periodetitel

Bomvol uitvak bij De Graafschap - Fortuna Sittard

Door Guus Queisen | Fortuna Sittard heeft vrijdagavond haar Waterloo gevonden op de Vijverberg in Doetinchem.

De allesbeslissende wedstrijd voor het eerste periodekampioenschap ging met 2-0 verloren. Jong Ajax pakte de periodetitel, maar kan niet promoveren. En omdat N.E.C. vanavond wel wist te winnen gaat het eerste ticket voor de nacompetitie naar de Nijmegen.

Vol optimisme reisden ruim 550 supporters vanuit Sittard al vroeg naar Doetinchem om daar de eerste periode binnen te halen. Het mocht niet zo zijn. Het zou een mooie eerste bekroning zijn van de wederopstanding van de Sittardse BVO. Na jarenlange ellende nu eindelijk weer eens positieve geluiden uit het Sittardse.

Ondanks het verlies bleven de Sittards supporters ook na de wedstrijd de ploeg met hun gezang steunen en klonk het Zitterd Allein hard en duidelijk door stadion De Vijverberg.

Fortuna Sittard
Spelers danken de supporters voor hun steun.

Fortuna Sittard kreeg in de eerste minuut van de wedstrijd direct een kans op een vroege voorsprong, maar Ospitalieri slaagde er niet in de bal in het net te krijgen. De Graafschap was in de eerste helft evenwel de bovenliggende partij. Fortuna deelde wat speldenprikjes uit, maar speelde bij vlagen te slordig. De goede punten van de afgelopen wedstrijden, waaronder de razendsnelle omschakeling, kwamen nu niet uit de verf. In de 32e minuut ging Van Mieghem alleen op doelman Santos. Hij liet de Portugese sluitpost van Fortuna kansloos: 1-0. In het verder verloop van de eerste helft bleef het aantal echte kansen voor Fortuna beperkt tot twee. Uit een hoekschop kopte Dammers te zwak op doel om succesvol te zijn. In de 41e minuut loste Vidigal vanaf 20 meter een kanonskogel op het doel van De Graafschap. De goed keepende doelman Bednarek wist de bal nog net over de lat te tikken.

In de tweede helft eenzelfde beeld. Fortuna kwam niet in haar normale spel en grossierde weer in tal van foutjes. En verder hadden de Superboeren het verdedigend goed voor elkaar. Toen Serrarens in de 74e minuut geheel vrijstaand de 2-0 mocht aantekenen was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. Van de Hurk miste gelukkig voor Fortuna twee grote kansen op de definitieve genadeklap, waarbij een misser voor open doel. In 80e minuut had Askovski de aansluitingstreffer op zijn schoen maar ook hij miste.

Conclusie na een avondje Vijverberg: Fortuna Sittard moet nog leren om ook onder druk goed te blijven presteren.

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Van den Kerkhof. De 9200 toeschouwers in de Vijverberg zagen hem geel trekken voor Diemers, S. Nieuwpoort en Driver van De Graafschap en voor Finn Stokkers, Dries Saddiki en Djibril Dianessy van Fortuna Sittard.

Opstelling van Fortuna Sittard: Miguel Santos, Christopher Braun, Perr Schuurs, Wessel Dammers, Marco Ospitalieri, Dries Saddiki, André Vidigal (55′ Stefan Askovski), Jorrit Smeets (74′ Mickaël Malsa), Lisandro Semedo, Finn Stokkers (87′ Lars Hutten) en Djibril Dianessy.