Fortuna Sittard verslaat Go Ahead Eagles met 2-1

Fortuna Sittard speelde vrijdagavond thuis het competitieduel tegen Go Ahead Eagles. De Deventenaren werden met 2-1 verslagen.

Vier weken geleden speelden beide ploegen al een bekerwedstrijd in Sittard. Fortuna Sittard won dat duel vrij eenvoudig met 3-0, waarbij een aantal vaste krachten in het elftal van Sunday Oliseh ontbraken. Vrijdagavond bleek dat Go Ahead van de vorige ontmoeting had geleerd.

Het eerste kwartier van de eerste helft viel er overigens weinig te beleven. Go Ahead trok zich terug op de eigen speelhelft en probeerde er met counters uit te komen. Veel gelegenheid kreeg de ploeg uit Deventer daar niet voor, maar aan de andere kant slaagde Fortuna er niet in om voor het doel van Go Ahead wezenlijk gevaar te stichten.

In de 22e minuut brak Go Aheadspeler Hendriks door de Fortunaverdediging. Hij liet doelman Özer kansloos: 0-1. Ruim een minuut later schoot Marco Ospitalieri net naast. Fortuna Sittard voerde vervolgens de druk op en dat leidde tot een aantal goede kansen. Dammers was in de 31e minuut dicht bij de gelijkmaker, maar zijn kopbal ging net naast. In de 40e minuut kwam Go Ahead heel goed weg, toen Fortuna vier kansen op rij miste. Kort daarna was Go Ahead dan weer gevaarlijk en moest doelman Özer ingrijpen.

Na rust kreeg Fortuna weer de nodige kansen op de gelijkmaker. In de 65e minuut haalde Oliseh zowel Stefan Askovski als Djibril Dianessy naar de kant. Voor hen kwamen André Vidigal en Christopher Braun in het veld en dat sorteerde al snel effect. In de 69e minuut kende scheidsrechter Higler Fortuna een penalty toe nadat Vidigal in de 16-meter werd gevloerd. De door Jorrit Smeets veel te zwak ingeschoten strafschop was een eenvoudige prooi voor Go Ahead-doelman Stevens. En vervolgens miste Fortuna opnieuw een drietal mooie kansen. Maar in de 82e minuut scoorde Wessel Dammers uit een corner van Jorrit Smeets met een prachtige snoeiharde kopbal dan eindelijk de verlossende gelijkmaker. Drie minuten later zette diezelfde Dammers Fortuna, opnieuw met een kopbal, op een verdiende 2-1 voorsprong. Die werd niet meer afgegeven.

Doelman Aykut Özer stond vrijdagavond voor het eerst in de basis en keepte een goede wedstrijd. Helaas voor hem raakte hij in de 74e minuut van de wedstrijd gebleseerd. Hij werd vervangen door Miguel Santos.

Door deze zege klimt Fortuna Sittard op basis van het doelsaldo naar de tweede plaats van de ranglijst dankzij een derde verliespartij op rij van Jong-Ajax. NEC Nijmegen voert de ranglijst aan met een comforatbele voorsprong van 7 punten.

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Higler, geassisteerd door grensrechters Ketting en Osseweijer en vierde official Timmer. Higler gaf geel aan Lisandro Semedo van Fortuna en aan Soumaoro en Groenbast van Go Ahead Eagles.

Opstelling Fortuna Sittard: Aykut Özer (74′ Miguel Santos), Clint Essers, Wessel Dammers, Perr Schuurs, Marco Ospitalieri, Dries Saddiki, Jorrit Smeets, Lisandro Semedo, Djibril Dianessy (65′ André Vidigal), Stefan Askovski (65′ Christopher Braun), Finn Stokkers.

Fortuna Sittard speelt op 27 november uit tegen Helmond Sport en op 4 december – ook uit – tegen Jong PSV. Op vrijdag 8 december speelt Fortuna Sittard thuis tegen RKC Waalwijk. Die wedstrijd begint om 20:00 uur.