Fortuna Sittard dendert over negental van RKC Waalwijk heen

Fortuna Sittard speelde vrijdagavond thuis tegen RKC Waalwijk. In een ijzig koud stadion aan de Milaanstraat in Sittard zagen 2887 toeschouwers hun ploeg een royale 6-0 overwinning boeken.

Fortuna Sittard begon voorzichtig aan het duel. RKC was duidelijk niet gekomen voor een puntje, want het team van coach Peter van den Berg zou bij winst Fortuna kunnen passeren op de ranglijst van de tweede periode. Op een drietal corners voor RKC en een paar kansjes voor het team van Sunday Oliseh na viel er het eerste half uur weinig te beleven. Tot in de 31e minuut Perr Schuurs bij een vrije trap op ruim 25 meter van het doel verwoestend uithaalde. De bal verdween als een streep in de rechterbovenhoek van het doel, RKC-doelman Vaessen was kansloos.

Vijf minuten later liepen de irritaties na een stevige ingreep van Hans Mulder van RKC tegen Jorrit Smeets behoorlijk op. Dat leidde tot geel voor Smeets en een rode kaart voor RKC-speler Serhino Greene, die het tijdens de ontstane ophef aan de stok had gekregen met Wessel Dammers. Vanaf dat moment liet het tiental van RKC zich terugzakken in de hoop met een counter nog iets te kunnen bereiken. In de resterende tijd van de eerste helft werd er echter niet meer gescoord.

In de tweede helft zocht Fortuna Sittard nadrukkelijk de aanval. In de 50e minuut scoorde Perr Schuurs, die vanavond op het middenveld speelde, zijn en Fortuna’s tweede treffer van de avond. En ook dat was een zeer fraai doelpunt. Schuurs liep zich vrij, werd op maat bediend door Stefan Askovski en joeg de bal vervolgens van een kleine 20 meter van het doel snoeihard in de kruising.

Daarmee was het Waalwijkse verzet definitief gebroken. Twee minuten later zorgde Askovski voor de 3-0 en tien minuten later maakte Finn Stokkers er 4-0 van. Een tweede rode kaart aan de kant van RKC kwam er voor verdediger Paul Quasten nadat hij Stokkers in het strafschopgebied neerhaalde. Djibril Dianessy benutte de penalty en bracht de stand daarmee op 5-0. Een echte wedstrijd was het toen al lang niet meer. Fortuna kon ontspannen de wedstrijd uitspelen, maar bleef wel op zoek naar nóg een treffer. Het enige dat RKC kon doen was ballen tegenhouden en tijdrekken om nog meer schade te voorkomen. In de laatste minuut wist Lars Hutten nog de 6-0 aan te tekenen en direct daarna floot scheidsrechter Kooij af.

Opstelling van Fortuna Sittard: Miguel Santos, Christopher Braun, Clint Essers, Perr Schuurs, Wessel Dammers, Marco Ospitalieri, Jorrit Smeets (63′ Kai Heerings), Stefan Askovski, Djibril Dianessy (73′ Ufukcan Engin), Lisandro Semedo, Finn Stokkers (69′ Lars Hutten).

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Kooij, geassisteerd door grensrechters Adriaans en Van Kampen en vierde official Voncken. Kooij trok rood voor Greene en Quasten en van RKC. Daarnaast was  er geel voor Smeets van Fortuna Sittard en voor Van Arnhem, Ndefe en Mulder van RKC.

Volgende week vrijdag speelt Fortuna Sittard uit tegen FC Den Bosch.