Fortuna Sittard laat AZ ontsnappen, einde bekeravontuur

Fortuna Sittard speelde vanavond voor het eerst sinds 16 jaar weer eens een achtste finale in de strijd om de KNVB-beker. Tegenstander was de nummer 3 van de eredivisie AZ.

Wie had gehoopt op een stunt tegen de Alkmaarders leek die hoop al snel te kunnen laten varen, want AZ kwam door een doelpunt van Weghorst uit een corner al in de tweede minuut van de wedstrijd op voorsprong. AZ had het eerste kwartier geen kind aan de koploper van de Jupiler League. Fortuna leed veel  balverlies en moest zich voornamelijk bezighouden met het ontregelen van Alkmaarse aanvallen. Het duurde tot de 22e minuut vooraleer Fortuna in de buurt van het doel van doelman Bizot kwam, maar gevaarlijk werd het nog niet. Vijf minuten later werd het dat wel: een diepe bal van Perr Schuurs bereikte Stokkers die vervolgens de meegekomen Dianessy op maat bediende. De Fransman legde aan en miste niet: 1-1. Fortuna begon na de gelijkmaker wat makkelijker te voetballen, maar ontsnapte ook nog twee keer aan een nieuwe achterstand. De elf van Oliseh kregen vijf minuten voor rust een mooie kans om op voorsprong te komen, maar de verdedigers van AZ wisten het gevaar net op tijd te keren. Het applaus bij het rustsignaal was dan ook dik verdiend.

In de derde minuut van de tweede helft kwam Fortuna Sittard op voorsprong. Na een corner van Semedo ving diezelfde Semedo de door AZ slecht weggewerkte bal op en bediende vervolgens Finn Stokkers die bij de eerste paal de bal binnen wist te koppen. De 5000 toeschouwers gingen nog eens goed achter Fortuna staan en zorgden voor een mooie voetbalsfeer. De hoop op een stunt groeide vervolgens met de minuut. Schuurs voorkwam een zekere gelijkmaker door een bal van de doellijn te halen nadat Santos al verslagen was. Fortuna Sittard had daarna de beste kansen om de wedstrijd in eigen voordeel te beslissen, maar AZ trok uiteindelijk aan het langste eind. In de 89e minuut tekende Wout Weghorst voor de late gelijkmaker. Een verlenging bleef uit, want  in de extra tijd wist AZ nog twee keer het net te vinden via Jahanbakhsh (90+2) en Garcia (90+4). De Alkmaarders wonnen zo toch nog met 2-4.

Het publiek was vanavond dik tevreden met het spel en de inzet van Fortuna SIttard en beloonde het elftal ondanks de beslist geflatteerde nederlaag met een warm applaus. De teleurstelling was duidelijk op de gezichten van de spelers af te lezen. De kater kan zaterdag aanstaande worden weggespoeld, want dan staat de laatste wedstrijd voor de winterstop op het programma. Jong FC Utrecht is dan de tegenstander. Als Fortuna Sittard het duel wint verzekert de ploeg zich van een plaats in de play-offs. Deze wedstrijd begint zaterdag om 19:45 uur.

Opstelling Fortuna Sittard: Miguel Santos, Christopher Braun, Clint Essers (84′ Lars Hutten), Perr Schuurs, Wessel Dammers, Marco Ospitalieri, Dries Saddiki, Stefan Askovski (46′ André Vidigal), Lisandro Semedo, Djibril Dianessy en Finn Stokkers. Sunday Oliseh kon vandaag geen beroep doen op Marco Ospitalieri. De rechtsback viel in het duel tegen FC Den Bosch uit met een hamstringblessure.

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Lindhout met assistentie van grensrechters De Vries en Van Dongen en vierde official Ruperti. Van Lindhout trok geel voor Jahanbakhsh van AZ en voor Clint Essers en Djibril Dianessyvan Fortuna Sittard.