Vrolijk kerstfeest voor Fortuna Sittard: play-offs ticket is binnen

Zaterdagavond speelde Fortuna Sittard thuis tegen Jong FC Utrecht. Bij winst zou het team van coach Sunday Oliseh zich verzekeren van een plek in de play-offs. En van bijzonder prettige feestdagen.

Omdat de enige overgebleven concurrent in de strijd om het veiligstellen van een play-off ticket in de tweede periodetitel vrijdagavond geen fouten maakte – Almere City FC boekte een overtuigende 5- 1overwinning op FC Eindhoven – moest Fortuna Sittard deze wedstrijd gewoon winnen. De twee andere ploegen die Fortuna Sittard op de ranglijst om de tweede periode nog kunnen inhalen vormen geen bedreiging. N.E.C. Nijmegen heeft immers al een periodetitel op zak en Jong PSV kan niet promoveren.

Na een jammerlijk verloren bekerduel tegen AZ – de wedstrijd was voor een goed spelend Fortuna Sittard net 5 minuten te lang – ging het zaterdagavond dus om een andere belangrijke prijs.

Jong FC Utrecht presteert dit seizoen nou niet bepaald goed en bezet de laatste plaats van de ranglijst. De Utrechtse beloften, die worden gecoacht door Robin Pronk, behaalden 1 punt uit de laatste vijf wedstrijden. Fortuna Sittard verkeert daarentegen in een blakende vorm en won de afgelopen vijf wedstrijden allemaal. Op papier zou Jong FC Utrecht dan ook geen probleem mogen zijn.

Jong FC Utrecht begon sterk aan de wedstrijd en zette de thuisploeg in de eerste vijf minuten goed onder druk. Fortuna leed in het eerste kwartier veel balverlies en speelde te onrustig. In de tiende minuut voorkwam doelman Nijhuis een treffer door een schot van Stokkers tot corner te verwerken. Tien minuten later was Semedo dicht bij de openingstreffer voor Fortuna. In de 27e minuut kon diezelfde Semedo na een fraaie actie Finn Stokkers in stelling brengen. De spits faalde niet en bracht de 1-0 op het scorebord. Vijf minuten later tikte Stokkers ook de 2-0 binnen nadat Utrecht-doelman Nijhuis een snoeihard laag ingeschoten vrije trap van Perr Schuurs vanaf 25 meter van het doel niet onder controle kreeg. Bijna kopte Stokkers kort voor rust nog de 3-0 binnen, maar die bal ging net over de kruising. Kort daarvoor had Lisandro Semedo na opnieuw een fraaie actie bijna even fraai afgerond, maar de bal zeilde net over de kruising.

In de tweede helft zakte het spelpeil aan Fortunazijde in tot een voor dit seizoen niet eerder gezien niveau – het zal door de spanning zijn geweest, of wellicht zat het bekerduel tegen AZ nog in de benen. Fortuna Sittard had weliswaar een tweetal aardige kansen, maar Jong FC Utrecht kwam in de 81e minuut terug in de wedstrijd door een doelpunt van invaller Mallahi, die eerder ook al een goede kans op een treffer had. Een spannende slotfase diende zich dus aan. Finn Stokkers maakte aan alle onzekerheid een einde door in de 88e minuut de wedstrijd in het slot te gooien en uit een counter met zijn derde treffer van de avond de verlossende 3-1 op het scorebord te brengen en daarmee Fortuna te verzekeren van dat felbegeerde ticket voor de play-offs. In de laatste minuut mocht Raghmani Carli als invaller zijn debuut maken voor Fortuna Sittard.

Opstelling Fortuna Sittard: Miguel Santos, Christopher Braun, Perr Schuurs, Wessel Dammers, Clint Essers, Dries Saddiki, Jorrit Smeets (65′ Kai Heerings), André Vidigal (90′ Raghmani Carli), Lisandro Semedo (79′ Stefan Askovski), Finn Stokkers en Djibril Dianessy.

De wedstrijd, die werd bezocht door 7000 toeschouwers, stond onder leiding van scheidsrechter Dieperink met assistentie van grensrechters Beijer en Inia en vierde official Sahiner. Scheidsrechter Dieperink trok geel voor Wessel Dammers en André Vidigal van Fortuna Sittard.

Op vrijdag 12 januari speelt Fortuna Sittard de laatste wedstrijd in de tweede periode om 20:00 uur thuis tegen Jong Ajax. Dan kan als kers op de taart de titel in de tweede periode worden gepakt.

Foto’s: Rik van Mulken