Fortuna Sittard pakt periodetitel tegen Jong Ajax

Fortuna Sittard beleefde vrijdagavond een historische avond. Voor het eerst in decennia werd een periodetitel gewonnen.

Niet alleen omdat de elf van coach Sunday Oliseh erin slaagden om kampioen van de tweede periode te worden – de eerste echte prijs na vele jaren – maar ook omdat voorafgaand aan het duel tussen de nummer 1 en de nummer 3 van de ranglijst het beeld van club-icoon Fernando Ricksen werd onthuld. Het was een mooie bijeenkomst waar de ernstig zieke Ricksen ook zelf bij aanwezig was.

Op het veld ontving Fortuna Sittard een wel zeer jong Jong Ajax. Elf ‘vaste’ spelers van de Amsterdamse beloften ontbraken omdat zij met de hoofdmacht van Ajax mee op trainingskamp in Portugal zijn om daar alvast wat aan het grote werk te kunnen ruiken.

In de eerste helft speelde Fortuna Sittard geconcentreerd. Van onderschatting van de jonge Amsterdamse ploeg was in elk geval geen sprake. De eerste kans in de wedstrijd was voor Djibril Dianessy. In de derde minuut schoot hij de bal net voorlangs. Drie minuten later was het bijna Jong Ajax dat op voorsprong kwam, maar de bal werd miraculeus buiten het doel gehouden Kort daarna was er opnieuw een kans voor Dianessy om de score te openen, maar ditmaal kopte hij de bal net naast. In de 10e minuut leek Perr Schuurs zich klaar te maken om een vrije trap op 25 meter van het Ajax-doel te nemen. De Ajax-defensie werd hierdoor misleid, want het was Marco Ospitalieri die de bal onverwacht hard inschoot. De bal belandde op de paal en ditmaal was Dianessy er als de kippen bij om de terugspringende bal in de touwen te werken. In de 21e minuut was de Fransman opnieuw succesvol en schoot hij uit een pass van Lisandro Semedo onhoudbaar binnen. Jong Ajax speelde in de eerste helft zeker niet slecht, maar miste vooralsnog de macht om Fortuna in de problemen te brengen. Ruststand 2-0.

Het duurde tot de 54e minuut voordat de eerste kans van de tweede helft zich aandiende. Stokkers vond echter doelman San van Bladeren van Jong Ajax op zijn weg. Vanaf dat moment werd Jong Ajax sterker en nadat Dani de Wit in de 73e minuut de Amsterdamse aansluitingstreffer aantekende werd het duel met de minuut enerverender. Jong Ajax kreeg nog zeker twee uitgelezen kansen op de gelijkmaker, maar die bleef gelukkig uit, waardoor Fortuna Sittard voor het eerst sinds 23 jaar een periodetitel binnenhaalde.

Opstelling Fortuna Sittard: Miguel Santos, Christopher Braun, Perr Schuurs, Wessel Dammers, Marco Ospitalieri, Dries Saddiki, Jorrit Smeets, André Vidigal (67′ Clint Essers), Djibril Dianessy, Finn Stokkers en Lisandro Semedo. Stefan Askovski ontbrak wegens ziekte.

Het duel stond onder leiding van scheidsrechter Van de Graaf, met assistentie van grensrechters Koopman en Siebert en vierde official Hensgens. De 7.143 toeschouwers zagen Van de Graaf geel geven aan De Wit, Sidoel en Matisuwa van Jong Ajax en aan Jorrit Smeets, Clint Essers en Finn Stokkers van Fortuna Sittard.

Op vrijdag 19 januari speelt Fortuna Sittard uit tegen FC Dordrecht. Op 26 januari is FC Emmen te gast bij Fortuna Sittard. Die wedstrijd begint om 20:00 uur.