Verdiende zege Fortuna Sittard in derby tegen MVV Maastricht

Fortuna Sittard heeft maandagavond de Limburgse derby tegen MVV Maastricht dik verdiend met 3-0 gewonnen.

Na twee gelijke spelen boekte het team van Claudio Braga en Kevin Hofland maandagavond de eerste zege sinds het spraakmakende vertrek van Sunday Oliseh. En dat gebeurde met veel inzet en bij vlagen uitstekend voetbal tegen een MVV dat de afgelopen drie wedstrijden prima zeges had geboekt. Mooier kan een Fortuna-fan het zich niet wensen.

Na een eerste aanval van MVV Maastricht was het vervolgens Fortuna Sittard dat het heft vol overtuiging in handen nam. Al had MVV een paar leuke kansjes om de score te openen, het was vooral de thuisploeg die het spel dicteerde en de tegenstander amper aan voetballen liet toekomen.

De counter van MVV werd er steevast goed uitgehaald, MVV had in de eerste helft verder dan ook weinig in te brengen. Ondanks dat Fortuna oppermachtig was slaagde de ploeg er niet in om een handvol uitstekende doelkansen te verzilveren. En net op het moment dat MVV dacht met behoud van de nul aan de thee te kunnen sloeg Fortuna alsnog toe. Djibril Dianessy speelde zich met een knappe actie vrij om vervolgens vanaf de rand van de 16 loeihard uit te halen en MVV-goalie Verrips het nakijken te geven. Een juweel van een doelpunt op een ideaal moment.

MVV kwam na rust een stuk scherper uit de kleedkamer dan in de eerste helft en dat leidde in de eerste 5 minuten van de tweede helft tot twee prima kansen, maar mede dankzij een knappe redding van Aykut Özer niet tot een tegendoelpunt voor de Maastrichtenaren. MVV zocht de aanval en dat leverde een boeiende tweede helft op met een hoog tempo, een mooie derbysfeer en twee ploegen die meer aan elkaar gewaagd waren dan in de eerste helft, waarin enkel Fortuna de dienst uitmaakte.

Lisandro Semedo mocht in de 63e minuut aanleggen vanaf de penaltystip nadat Todd Cantwell door een MVV-verdediger in de 16-meter werd gevloerd. De Portugees faalde niet en tilde de stand naar 2-0 voor Fortuna Sittard. Ook MVV kreeg een penalty na een overtreding van een Fortuna-verdediger. Dat leidde in de 86e minuut echter niet tot de 2-1, want Shermar Martina schoot de bal over het doel van Aykut Özer. Martina werd niet veel later met kort achter elkaar 2 keer geel van het veld gestuurd. De voor Lisandro Semedo ingevallen Stefan Askovski tekende in de derde minuut van de extra tijd voor de 3-0.

Opstelling Fortuna Sittard: Aykut Özer, Clint Essers, Perr Schuurs, Wessel Dammers, Kai Heerings, Jorrit Smeets (61′ Lazar Kojic), Lars Hutten, Todd Cantwell (90′ André Vidigal), Lisandro Semedo (77′ Stefan Askovski), Finn Stokkers en Djibril Dianessy.

Het duel werd geleid door scheidsrechter Higler, met assistentie van grensrechters Bexkens en De Nas en vierde official Gerrets. De 7283 toeschouwers zagen Higler een gele kaart geven aan Finn Stokkers, Perr Schuurs, Aykut Özer en Stefan Askovski van Fortuna Sittard. Aan MVV-zijde was er twee keer geel voor Shermar Martina en een keer geel voor Janssens en Schroijen.

Aanstaande vrijdag speelt Fortuna Sittard uit tegen tegen FC Eindhoven. Over precies een week, op maandag 12 maart, staat dan de thuiswedstrijd tegen De Graafschap op het programma. Beide wedstrijden beginnen om 20:00 uur.