Fortuna Sittard blijft aan kop na prima zege tegen Helmond Sport

Van achtervolger naar koploper: afgelopen vrijdag nam Fortuna Sittard de koppositie over van N.E.C. Nijmegen. Een voorsprong van een punt en een iets beter doelsaldo.

De vraag die daarmee rees was hoe de jonge ploeg van Claudio Braga en Kevin Hofland weet om te gaan met de druk, die het heroveren van de koppositie zes wedstrijden voor het einde van de competitie ongetwijfeld met zich meebrengt. Het duel tegen het op de 18e plek van de ranglijst bivakkerende Helmond Sport was op Tweede Paasdag de eerste van de zes resterende finales. Van enige druk leek vandaag op het veld in elk geval in het geheel geen sprake.

Fortuna startte net als uit tegen Almere City FC met van meet af aan veel druk op de defensie van de tegenstander en dat leidde binnen 9 minuten tot een 2-0 voorsprong door doelpunten van Lars Hutten en Michael Pinto. Hutten had korte tijd later de 3-0 op de pantoffel, maar miste vrij voor doel. Helmond Sport had in de beginfase helemaal niks in te brengen en kreeg pas in de 19e minuut een eerste kansje. Fortuna nam wat gas terug, maar bleef heer en meester op het veld. Doelman Van Gassel van Helmond voorkwam met een aantal uitstekende reddingen dat de ruststand hoger uitviel dan 2-0.

Na rust bleef Fortuna de baas op het veld. Dat leidde in de 53e minuut tot Fortuna’s dik verdiende derde treffer, die werd gescoord door Lisandro Semedo. Fortuna speelde de wedstrijd gecontroleerd uit en spaarde de krachten voor het duel van aanstaande vrijdag, al had de ploeg nog een paar uitstekende kansen om op 4-0 te komen. Die vierde treffer bleef echter uit.

Zowel bij het eerste doelpunt als in de slotfase scandeerde het publiek de naam van de afgelopen wedstrijd zwaar geblesseerd geraakte aanvaller Djibril Dianessy om hem een hart onder de riem te steken. Na de wedstrijd namen de spelers van Fortuna de Fransman, die een lange herstelperiode voor de boeg heeft, op de schouders voor de Ricksen-side.

De concurrentie maakte ditmaal geen fouten. Zowel N.E.C. Nijmegen als Jong Ajax wonnen vandaag hun wedstrijd.

Opstelling Fortuna Sittard: Aykut Özer, Clint Essers (64e Christopher Braun), Perr Schuurs, Wessel Dammers, Michael Pinto (71e Marco Ospitalieri), Jorrit Smeets, Lazar Kojic, Stefan Askovski, Lars Hutten, Finn Stokkers (80e Dries Saddiki) en Lisandro Semedo.

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Van der Eijk, met assistentie van grensrechters De Nas en Krijt en vierde official Van der Pol. De 6012 toeschouwers zagen Van der Eijk geel trekken voor Christopher Braun van Fortuna Sittard en De Braal, Zeldenrust en Braber van Helmond Sport.

Aanstaande vrijdag 6 april staat de altijd lastige uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles op het programma en op maandag 9 april is in Waalwijk RKC de tegenstander. De eerstvolgende thuiswedstrijd van Fortuna Sittard wordt gespeeld op vrijdag 13 april tegen het door Willy Boessen gecoachte FC Den Bosch. Dat duel begint om 20:00 uur.