Fortuna Sittard wint in Deventer en komt 4 punten los van N.E.C.

Het uitvak in de Adelaarshorst

Koploper Fortuna Sittard speelde vanavond weer een finale: de op voorhand altijd lastige uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles in Deventer.

Fortuna moest deze wedstrijd winnen om de titelkansen in eigen hand te houden. Fortuna won dit seizoen al twee keer van de Deventer ploeg, beide keren thuis, waarvan een keer in een bekerduel.

Go Ahead Eagles maakte voorafgaand aan dit duel nog een kleine kans op de nacompetitie, maar zou daarvoor wel alle resterende duels moeten winnen en moest hopen dat de concurrentie punten zou morsen.

Het elftal van coach Jan van Staa ging fel van start en had in de beginfase een uitstekende kans om op voorsprong te komen, maar Aykut Özer voorkwam een vroege achterstand van zijn ploeg. Daarna was Fortuna Sittard toch de bovenliggende partij. Er werd snel druk gezet op de Eagles-defensie, Fortuna was veelvuldig in balbezit en beduidend gevaarlijker dan de thuisploeg. Het overwicht leidde in de 15e minuut tot de 0-1, gescoord door Perr Schuurs. Lisandro Semedo verzuimde vervolgens om twee fraaie kansen te benutten. Het bleef dan ook oppassen voor snelle counters van de thuisploeg, die aan het einde van de eerste helft ook meer druk wist te zetten.

In de tweede helft speelde Fortuna beduidend minder sterk dan in de eerste helft. Toch kreeg het team van Claudio Braga en Kevin Hofland een paar prima kansen om de voorsprong verder uit te bouwen. In de 75e minuut werd een inzet van Lisandro Semedo helaas voor Fortuna ternauwernood door verdediger Buwalda van de doellijn gehaald. Ook Go Ahead kreeg een aantal goede scoringskansen, maar slaagde er gelukkig voor Fortuna niet in om de gelijkmaker aan te tekenen.

Door het 2-0 verlies van N.E.C. Nijmegen in Amsterdam tegen Jong Ajax staat Fortuna Sittard nu plots vier punten los van de Nijmegenaren. De voorsprong op Jong Ajax blijft één punt, maar die ploeg kan niet promoveren. Met nog vier wedstrijden voor de boeg is dat een bijzonder prettige stand, maar desalniettemin zal Fortuna nu niet mogen achteroverleunen. Er staan nu nog minstens drie finales op het programma. Aanstaande maandag speelt Fortuna Sittard uit tegen RKC Waalwijk, dat vanavond met 3-1 verloor van FC Oss.

Fortuna Sittard heeft sinds het aantreden van coaches Claudio Braga/Kevin Hofland geen wedstrijd meer verloren. In de 10 duels onder hun leiding werden 24 punten gehaald, 5 punten meer dan directe concurrent Jong Ajax en 8 meer dan N.E.C. Nijmegen.

Braga en Hofland konden vanavond niet beschikken over de langdurig geblesseerden Gavin Vlijter en Djibril Dianessy. Ook Todd Cantwell was nog niet van de partij, maar is dat maandag uit tegen RKC Waalwijk waarschijnlijk wel. André Vidigal was er wel bij, hij was hersteld van de enkelblessure die hij opliep tegen Almere City FC.

Verwachte opstelling Fortuna Sittard: Aykut Özer, Clint Essers (69′ Marco Ospitalieri), Perr Schuurs, Wessel Dammers, Michael Pinto, Lazar Kojic (76′ André Vidigal), Jorrit Smeets, Lars Hutten (45’+1 Dries Saddiki), Stefan Askovski, Finn Stokkers, Lisandro Semedo.

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Lindhout met assistentie van grensrechters Boonman en Schaap en vierder official Winkel. Ruim 7500 toeschouwers zagen Lindhout de gele kaart trekken voor Lazar Kojic van Fortuna Sittard en voor Andrade van Go Ahead Eagles.