FC Emmen, De Graafschap en Fortuna Sittard in de Eredivisie

Foto: © Niels van Renen | www.reflection-studio.nl

Afgelopen weekend werd de eerste competitieronde in de Eredivisie afgewerkt. Een divisie die aan kwaliteit zou hebben ingeboet nu De Graafschap, FC Emmen en Fortuna Sittard daarin meevoetballen.

Immers: FC Twente, Sparta en ook Roda JC starten volgende week aan de nieuwe competitie in de Keuken Kampioen Divisie (voorheen de Jupiler League). Dat zijn toch clubnamen die in die divisie staan als een vlag op een modderschuit!? Die clubs horen toch zeker in de Eredivisie te spelen!? “Clubs als Fortuna Sittard, FC Emmen en De Graafschap horen toch helemaal niet thuis in de Eredivisie”, zo was een vaak gehoord geluid na afloop van de laatste Jupiler League competitie. De Eredivisie zou er kwalitatief op achteruit gaan.

Alsof FC Twente, Sparta en Roda JC zonder goede reden zouden zijn gedegradeerd. Sparta en Roda JC waren in de nacompetitie niet opgewassen tegen clubs uit de Jupiler League. De Eredivisie boet overigens al jaren aan kwaliteit in. Kijk naar de internationale prestaties van de vaste kliek Nederlandse titelkandidaten en je weet genoeg.

Fortuna Sittard speelde zaterdag bij de rentree in de Eredivisie na 16 jaar Eerste Divisie – waarvan 14 jaar als in een chronische bijna-doodervaring – in Rotterdam gelijk tegen Excelsior en verzuimde in een uitstekende tweede helft om de volle winst te pakken.

https://twitter.com/jansmit69/status/1028377730067456000

FC Emmen, de via de nacompetitie gepromoveerde nummer zeven van de afgelopen Jupiler League competitie, een club die nog nooit in de Eredivisie uitkwam, debuteerde zondag in Den Haag met een 1-2 zege op het vorig seizoen als zevende in de Eredivisie geëindigde ADO.

En in Doetinchem trakteerde De Graafschap in een volle Vijverberg het nu al zwalkende Feyenoord op een 2-0 nederlaag.

Natuurlijk, ‘eerste gewin is kattengespin’ en de nieuwkomers waren gemotiveerd tot op het bot, maar als hun eerste optreden in de Eredivisie een ding duidelijk maakte dan is het wel dat de kwaliteit van het voetbal in de Eredivisie al niet best was vóórdat De Graafschap, FC Emmen en Fortuna Sittard promoveerden.

Los van het niveau: het blijft altijd geweldig leuk om als clubsupporter je club te zien winnen, of dat nou in de Keuken Kampioen Divisie is of in de Eredivisie. Het liefst natuurlijk in de Eredivisie.

Dossier: Fortuna Sittard
Cookieinstellingen