Fortuna Sittard in laatste minuut ten onder tegen PSV

Een eerste thuiswedstrijd in de Eredivisie na 16 jaren Eerste Divisie en dan gelijk tegen de regerend landskampioen bestempelde Fortuna Sittard bij voorbaat al tot de underdog.

Het stadion aan de Milaanstraat zat al vroeg voor de wedstrijd goed vol en de stemming zat er ook al goed in. In een vol uitvak maakten 800 PSV-aanhangers luidkeels hun aanwezigheid bekend. En verder keken zo’n 10.000 verwachtingsvolle Fortuna-aanhangers uit naar het fluitsignaal.

“Ik verwacht niet dat ze zullen winnen, als ze maar niet worden afgeschoten vanavond. Ik hoop bij verlies op een kleine uitslag”, zo verwoordt een toeschouwer die Fortuna Sittard door en door kent een voorzichtige prognose.

Fortuna Sittard begon een heel stuk overtuigender aan de wedstrijd dan vorige week in de uitwedstrijd tegen Excelsior en bood PSV in de eerste helft uitstekend partij met veel inzet en verzorgd spel.

PSV kwam eigenlijk toch vrij onverwacht op voorsprong door een doelpunt van Lozano in de 30e minuut. In antwoord daarop was Jorrit Smeets twee keer kort achter elkaar vanuit een vrijwel identieke situatie gevaarlijk met een afstandsschot in de rechterbenedenhoek. PSV-doelman Zoet stond even zo vaak ten koste van een corner de gelijkmaker in de weg.

Die gelijkmaker kwam er evengoed toch. In de tweede helft was Fortuna een aantal keren dichtbij een treffer. Het was uiteindelijk Andrija Novakovich die zich in een vol centrum knap vrijspeelde en de bal onhoudbaar achter Zoet in de touwen schoot en daarmee zijn eerste treffer voor Fortuna liet noteren. Aan de andere kant ontsnapte de thuisploeg een aantal keren aan een nieuwe achterstand.

Naarmate de tijd verstreek sloeg de vermoeidheid bij de voluit spelende Fortunezen toe. En wat iedereen bij een gelijke stand tegen een sterke en ervaren tegenstander vreesde gebeurde uiteindelijk: in de laatste minuut van de reguliere speeltijd schoot invaller Rigo voor PSV de winnende treffer achter Koselev. Jammer voor Fortuna Sittard, dat toch wel een gelijkspel had verdiend.

Weggespeeld en afgeschoten werden de geelgroenen vanavond allerminst. Het is geen schande te verliezen van landskampioen PSV, dat over het vijftienvoudige budget beschikt als dat van Fortuna Sittard. Het vertoonde spel van het team van coach René Eijer geeft in elk geval vertrouwen. En het publiek waardeerde het spel na afloop met een dik verdiend applaus. PSV-coach en oud-Fortunees Mark van Bommel zal niet rustig op zijn stoel hebben gezeten.

Opstelling Fortuna Sittard: Alexei Koșelev, Clint Essers, Wessel Dammers, Kai Heerings, Michael Pinto; Jorrit Smeets, Ahmed El Messaoudi (81′ Finn Stokkers) ; Lisandro Semedo (78′ Lars Hutten), Mark Diemers, Gavin Vlijter (46′ André Vidigal) en Andrija Novakovich.

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Van Boekel. Die trok geel voor Michael Pinto van Fortuna Sittard en Rosario van PSV.

Aanstaande vrijdag 24 augustus speelt Fortuna Sittard uit tegen ADO Den Haag. Die wedstrijd begint om 20:00 uur. De eerstvolgende thuiswedstrijd wordt gespeeld op 1 september. Dan is om 20:45 uur FC Utrecht de tegenstander.