ADO Den Haag verslaat Fortuna Sittard met duidelijke cijfers: 3-1

Rust bij ADO Den Haag - Fortuna Sittard

Fortuna Sittard trad vrijdagavond in het Cars Jeans Stadion in Den Haag aan tegen ADO – Alles Door Oefening – Den Haag.

De ploeg uit Den Haag – vorig jaar als 7e geëindigd in de Eredivisie – kende een slechte competitiestart met twee opeenvolgende nederlagen.

Eerst werd thuis verloren van promovendus FC Emmen en daarna was in Almelo Heracles te sterk voor het elftal van coach Alfons Groenendijk.

Fortuna Sittard speelde bij de rentree in de Eredivisie gelijk tegen Excelsior en verloor vorige week na een uitstekende wedstrijd op de valreep van landskampioen PSV. Een goed resultaat zou in Den Haag haalbaar moeten zijn. Ondanks een goed begin, waarin de beste kansen voor Fortuna Sittard waren en Vidigal verzuimde om een zeker lijkende 0-1 aan te tekenen, pakte het anders uit.

Het duel ontwikkelde zich nogal rommelig, maar Fortuna Sittard deed in die fase beslist niet onder voor ADO. ADO Den Haag bleek op alle fronten echter gehaaider, slimmer, feller en doeltreffender dan de formatie van coach René Eijer. Het Fortuna-collectief haalde bij lange na niet het niveau van vorige week zaterdag tijdens het thuisduel tegen PSV.

Fortuna-doelman Alexei Koselev maakte een onzekere indruk en ging – maar dat gold ook voor de centrale verdedigers van Fortuna Sittard – niet geheel vrijuit bij het eerste doelpunt van ADO Den Haag. Daarbij werd Lorenzen in de 21e minuut van de wedstrijd met een lange bal over de as van het veld vanuit de ADO-defensie in stelling gebracht. Oog in oog met een weifelende Koselev faalde hij niet en prikte de bal in het doel.

Nog voor rust verdubbelde El Khayati de score uit een penalty. Die werd toegekend nadat Mika Pinto volgens scheidsrechter Higler is de fout was gegaan binnen de 16. Een beslissing waarover viel te discussiëren, want in de herhaling was te zien dat Pinto de bal speelde. El Khayati was trefzeker vanaf de elfmeterstip en zette Den Haag, dat na de 1-0 een duidelijk veldoverwicht ontwikkelde, op een 2-0 voorsprong.

René Eijer stuurde na rust een ongewijzigd elftal het veld in, dat op jacht ging naar de aansluitingstreffer. Die bleef ondanks het harde werken uit. De achterstand liep zelfs nog op naar 3-0 toen opnieuw El Khayati doelman Koselev wist te passeren. De achterstand dreigde vervolgens nóg groter te worden toen Wessel Dammers binnen de 16 een overtreding op een ADO-aanvaller beging. El Khayati legde in de 73e minuut aan voor zijn derde treffer van de avond, maar ditmaal stopte Koselev de penalty en voorkwam daarmee een 4-0 achterstand. Lisandro Semedo zorgde in de 84e minuut voor de eretreffer, enigszins met dank aan ADO-doelman Groothuizen.

Terugkijkend: Fortuna Sittard begon niet onaardig aan de wedstrijd, maar kwam uiteindelijk tegen ADO gewoon tekort. Het vertrouwen dat werd getankt in de voorgaande twee wedstrijden zal ongetwijfeld een deuk hebben opgelopen. Op zaterdag 1 september heeft Fortuna Sittard in eigen huis de kans om zich te revancheren tegen FC Utrecht. Die wedstrijd begint om 20:45 uur.

Opstelling Fortuna Sittard: Alexei Koselev, Clint Essers, Wessel Dammers, Kai Heerings, Michael Pinto, Mark Diemers, Ahmed El Messaoudi (82′ Finn Stokkers), Jorrit Smeets, André Vidigal (64′ Gavin Vlijter), Lisandro Semedo en Andrija Novakovich.

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Dennis Higler. Hij trok geel voor de ADO-spelers Meijers, Beugelsdijk, Becker, Lorenzen en Goppel en aan Fortuna-zijde voor Wessel Dammers.