Hard werkend Fortuna Sittard pakt punt tegen FC Utrecht

Fortuna Sittard speelde vanavond zijn tweede thuiswedstrijd in de Eredivisie. FC Utrecht, de nummer vijf van het afgelopen seizoen in de Eredivisie, was de tegenstander.

Na de 3-1 nederlaag tegen ADO Den Haag koos coach René Eijer voor een meer defensieve opstelling, waarin aanwinst Branislav Ninaj zijn debuut maakte voor Fortuna Sittard. Hij zou niet de enige debutant zijn vanavond.

Na een aftastend begin waren de eerste kansen voor Fortuna Sittard, maar – en dat gold ook voor de andere kansen die Fortuna Sittard in de eerste helft kreeg – het ontbrak aan finesse, wat geluk en handelingssnelheid. Ook FC Utrecht kreeg een aantal aardige kansen in de eerste helft, maar ook die werden niet benut. Al met al een onderhoudende eerste helft, waarin beide ploegen elkaar in evenwicht hielden.

In de tweede helft leek FC Utrecht de wedstrijd naar zich toe trekken. Het overwicht van de Domstedelingen nam gaandeweg toe. Emanuelson bracht FC Utrecht in de 68e minuut op voorsprong. Dat was voor René Eijer het sein om een dubbele wissel toe te passen. Hij bracht de afgelopen week gecontracteerde Spanjaard José Rodriguez in voor Kai Heerings en Amadou Ciss mocht Ahmed el Messaoudi vervangen. Daarmee maakten beide spelers net als Ninaj vanavond hun debuut voor Fortuna Sittard. De twee waren koud in het veld of Andrija Novakovich mocht in de 74e minuut de gelijkmaker aantekenen. Zowel Fortuna Sittard als FC Utrecht kregen in de tweede helft een aantal goede kansen en beide ploegen raakten een keer de paal. Fortuna Sittard doelman Koselev verrichtte een aantal knappe reddingen. Lars Hutten mocht in de laatste minuten van de wedstrijd middenvelder Mark Diemers vervangen.

Opstelling Fortuna Sittard: Alexei Koselev, Alessandro Ciranni, Kai Heerings (73’ José Rodriguez), Wessel Dammers, Marco Ospitalieri, Branislav Ninaj, Ahmed El Messaoudi (73’ Amadou Ciss), Jorrit Smeets, Lisandro Semedo, Mark Diemers (90’ Lars Hutten), Andrija Novakovich.

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Dieperink. Hij gaf geel aan Wessel Dammers en Branislav Ninaj toen zij protesteerden tegen een beslissing. Dieperink gaf FC Utrecht kort voor tijd een vrije trap op een gevaarlijke positie na een handsbal door een Fortuna-speler, terwijl hij pakweg drie tellen eerder niet floot voor een vergelijkbare handsbal aan de kant van FC Utrecht.

Op zondag 16 september speelt Fortuna Sittard uit tegen NAC Breda. De eerstvolgende thuiswedstrijd staat op zaterdag 22 september op het programma. Dan is Willem II de tegenstander. Die wedstrijd begint al om 18:30 uur.