Fortuna Sittard pakt tegen De Graafschap eerste thuiszege van het seizoen

Vandaag zagen 8.527 toeschouwers Fortuna Sittard tegen De Graafschap de eerste en zwaarbevochten thuiszege in de eredivisie behalen.

Zwaarbevochten, want de superboeren maakten van meet af aan duidelijk dat ze naar Sittard waren gekomen om drie punten mee naar Doetinchem te nemen. De gasten zetten de thuisploeg van meet af aan onder druk.

Fortuna gaf in de beginfase geen krimp. De eerste goede kans was voor de thuisploeg, maar Semedo slaagde er niet in om doelman Jurjus te passeren. Er kwamen nog enkele kansjes voor Fortuna om de score te openen, maar de beste kansen waren voor De Graafschap. De gasten hadden in de eerste helft een veldoverwicht.  Tot grote opluchting van het thuispubliek zette Lazaros Lamprou Fortuna Sittard in de 38e minuut op voorsprong en daarna gebeurde er van alles voor het doel van De Graafschap. Lamprou werd onderuitgehaald in de zestien, maar scheidsrechter Martens zag er geen penalty in. De videoscheidsrechter echter wel. Doelman Jurjus – uitblinker aan de zijde van De Graafschap – stopte vervolgens met hulp van de paal de door Semedo ingeschoten strafschop. En ook een halve minuut later lukte het Fortuna niet om een uitgelezen kans te vertalen in een verdubbeling van de voorsprong.

Na rust ging De Graafschap op jacht naar de gelijkmaker, en met succes. In de 50e minuut mocht El Jebli vanaf rechts door de Fortuna-defensie slalommen om uiteindelijk vrij voor doel aan te leggen en de gelijkmaker achter Koselev te werken. Korte tijd later was Serrarens dicht bij de 1-2, maar hij trof de paal. Vervolgens ontwikkelde zich een boeiende tweede helft met twee aanvallend ingestelde ploegen. Aan beide kanten waren er kansen om op voorsprong te komen. Het was de thuisploeg die daar in de 84e minuut in slaagde. Opnieuw was Lazaros Lamprou degene die de trekker overhaalde, ditmaal met enige dank aan de tot dan toe uitblinkende Jurjus. De Griek kreeg in de 87e minuut een publiekswissel. Voor hem kwam Jorrit Smeets in het veld. Verdediger Branislav Ninaj besliste het duel in de 88e minuut en stelde met de 3-1 de eerste thuiszege van het seizoen veilig. En daarmee ging een zucht van verlichting en grote opluchting door het stadion.

Fortuna Sittard begon met de volgende basisopstelling aan het duel: Alexei Koselev, Alessandro Ciranni, Branislav Ninaj, Wessel Dammers, Mika Pinto (60′ Marco Ospitalieri), Mark Diemers, José Rodriguez, Ahmed El Messaoudi, Lisandro Semedo (60′ André Vidigal), Andrija Novakovich en Lazaros Lamprou (87′ Jorrit Smeets).

Scheidsrechter Martens trok geel voor José Rodriguez en Branislav Ninaj  van Fortuna Sittard en voor Klaasen en Nieuwpoort van De Graafschap.

Na deze zege staat Fortuna Sittard op de dertiende plek van de ranglijst met evenveel punten als Heerenveen, Willem II en PEC Zwolle. Die laatste ploeg is op zondag 4 november om 14:30 uur de eerstvolgende tegenstander in eigen huis. Volgende week zondag speelt Fortuna Sittard uit tegen Vitesse. De Arnhemmers staan momenteel met 12 punten zevende in de stand na 9 wedstrijden.