SC Heerenveen boekt tegen Fortuna Sittard eerste thuiszege van het seizoen

Fortuna Sittard heeft zaterdagavond het veertiende duel van dit seizoen in de eredivisie uit met 3-1 verloren van SC Heerenveen.

In een met ruim 15.000 toeschouwers matig bezet Abe Lenstra stadion ging SC Heerenveen op jacht naar de eerste thuiszege van het seizoen. De Friezen begonnen direct met het uitoefenen van stevige druk op de Fortuna-defensie, waar met name Clint Essers op rechts zijn handen meer dan vol had aan Zeneli. In de beginfase van het duel werd een doelpunt van Heerenveen afgekeurd wegens buitenspel. Vervolgens waren er aan beide kanten grote scoringskansen. Fortuna Sittard kwam heel goed weg nadat de videoreferee in een ingreep van Branislav Ninaj binnen de 16 geen  overtreding en dus ook geen penalty zag, een beslissing die nogal wat wenkbrauwen deed fronsen. Fortuna Sittard gaf Heerenveen in het eerste half uur van de wedstrijd uitstekend partij en had in die periode het beste van het spel en een paar uitstekende scoringskansen, die niet werden verzilverd. In het laatst kwartier van de eerste helft zakte het spelniveau van de geelgroenen behoorlijk in en nam Heerenveen het heft in handen. Dat resulteerde in een viertal hoekschoppen waaruit niet werd gescoord en een aanval waarin Koselev een zeker doelpunt met een knappe redding wist te voorkomen. Een Heerenveens doelpunt leek in de lucht te hangen en dat viel kort voor rust dan ook nadat Høegh een door Dammers van richting veranderd schot nog een zetje gaf en daarmee Koselev kansloos liet.

Na rust trok Clint Essers bij de eerste de beste aanval van Heerenveen aan de noodrem. Uitblinker aan Heerenveenzijde Zeneli schoot vanaf de penaltystip de 2-0 binnen. Kort daarna scoorde Lamprou uit een uitstekende aanval van Fortuna Sittard met een mooi stiftballetje de aansluitingstreffer en vanaf dat moment ging Fortuna – vaak te gehaast – op zoek naar de gelijkmaker. Kansen waren er voor Diemers en voor Stokkers en later ook voor de van een blessure teruggekeerd Novakovich, maar de op dat moment verdiende gelijkmaker bleef uit. Heerenveen kreeg uit diverse counters nog een aantal prima kansen om de wedstrijd in het slot te gooien, en dat gebeurde uiteindelijk in de 79e minuut uit een counter waarin Essers werd uitgespeeld en Ninaj niet op tijd terug was in de achterhoede. Van Amersfoort bracht de 3-1 op het scorebord en hielp de Friezen daarmee aan die eerste felbegeerde thuiszege van het seizoen. Door de zege van Heerenveen wisselen beide ploegen verder stuivertje op de ranglijst.

Fortuna Sittard trad aan met de volgende basisopstelling: Alexei Koselev, Clint Essers, Branislav Ninaj, Wessel Dammers, Michael Pinto (81′ Amadou Ciss), Ahmed El Messaoudi (69′ André Vidigal), Mark Diemers, José Rodríguez, Lisandro Semedo (75′ Andrija Novakovich), Finn Stokkers en Lazaros Lamprou.

De wedstrijd in het Abe Lenstra stadion stond onder leiding van scheidsrechter Joey Kooij. De 15.626 toeschouwers zagen de arbiter Kooij gele kaarten trekken voor Kobayashi van Heerenveen en voor Branislav Ninaj, Michael Pinto en Mark Diemers van Fortuna Sittard.

Aanstaande vrijdag speelt Fortuna Sittard thuis tegen AZ. Let op: deze wedstrijd begint al om 18:30 uur!